Brott

Polisanmälan: Chef på flyktingboende tvingade pojkar till sex

Av: 

Christoffer Nilsson

NYHETER

Två ensamkommande pojkar uppger att de utnyttjats sexuellt av en chef på ett privat HVB-hem, skriver Eskilstuna-Kuriren.

Kvinnan ska ha hotat att få pojkarna utvisade om de inte hade sex med henne inför kamera – och en utredning om sexuellt utnyttjande av barn är inledd.

– Tanken är att polisen ska säkra filmen, säger åklagare Anna Asklöf.

De två pojkarna kom till Sverige i november förra året på flykt från Afghanistan.

Pojkarna placerades på ett HVB-hem i Mellansverige där de kom i kontakt med den kvinnliga chefen på boendet. Det är hon som nu anklagas för att ha utnyttjat pojkarna sexuellt, vilket Eskilstuna-Kuriren först rapporterade om.

Men det privata bolaget bakom hemmet saknade rätt tillstånd och boendet stängdes därför ner tidigare i år. Efter det ska händelserna som nu utreds av polisen ha inletts.

– Hon sa att 'om ni inte har sex med mig ringer jag Migrationsverket så att de utvisar er'. Och 'jag ska förstöra ert ärende och utvisa er', säger en av pojkarna till Eskilstuna-Kuriren.

”Chefen tvingade oss och utnyttjade oss för sex”

De ofrivilliga samlagen ska ha ägt rum vid en handfull tillfällen, både på hotell och i kvinnans hem, och ska ha föregåtts av såväl hot som löften om presenter.

Pojkarna uppger att båda låg med kvinnan vid ett tillfälle. Under de andra träffarna filmade den ena pojken den andra pojken tillsammans med chefen, skriver Eskilstuna-Kuriren som har tagit del av de inspelade filmerna.

Pojkarna uppger att de kände sig tvingade att spela in akterna och att kvinnan sa att de skulle titta på filmerna när de ”saknade henne”.

– Chefen tvingade oss och utnyttjade oss för sex. Hon visste att varken socialen eller polisen hjälper oss, säger de till tidningen.

Vidare säger pojkarna att de är rädda för att bli stenade till döds om det skulle bli känt i hemlandet och att de nu mår mycket dåligt.

Nekar till anklagelserna

Den kvinnliga chefen nekar till anklagelserna som hon kallar för ett ”jävla hopkok”. När Eskilstuna-Kuriren konfronterar henne med uppgifterna menar hon att det rör sig om smutskastning mot henne och mot företaget.

– Först är man guld värd, men kan man inte hjälpa dem blir man huggen i ryggen. Det finns så mycket pengar i den här branschen att man är beredd att gå över lik, säger hon.

Åklagaren: Ska säkra filmen

Polisen i Södermanland bekräftade inledningsvis att man utredde ett misstänkt sexbrott. Senare meddelade polisen att rubriceringen är sexuellt utnyttjande av barn men att den kan komma att ändras. Förundersökningen är åklagarledd.

– Inledningsvis är det en person som har jobbat på boendet som anmäler. Tanken är att polisen ska säkra filmen som det har skrivits om i media. Sedan ska vi också höra de här två pojkarna, vilket ännu inte har gjorts. En person är skäligen misstänkt men eftersom vi inte har hållit förhör har ingen ännu delgivits brottsmisstanke, säger Anna Asklöf, åklagare i ärendet.

Pojkarnas exakta åldrar är inte bekräftade.

”Jätteallvarligt”

Chefen på en familjehemsenhet i en kommun i en annan del av Sverige fick nyligen kännedom om uppgifterna och meddelade polisen, men enligt åklagaren fanns redan ärendet då.

För Aftonbladet berättar chefen på familjehemsenheten att två medarbetare fick historien återberättad för sig när de besökte ett hem i Södermanland i ett helt annat ärende.

– När de beskrev vad de hade fått höra sa jag att vi måste lämna uppgifterna vidare till polisen. Alla barn som samhället av någon anledning tar över ansvaret för befinner sig i en utsatt position. Det här är jätteallvarligt, säger hon.

Enligt chefen på familjehemsenheten stämmer Eskilstuna-Kurirens artikel väl överens med de uppgifter hon fick kännedom om.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Tog emot 100 flyktingar: Så gick det – 1 år senare

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Sexualbrott

Eskilstuna