Ny storseger för Sanders i natt

1 av 2
NYHETER

Bernie Sanders vann en storseger mot Hillary Clinton i nattens primärval i West Virginia.

Vid det här laget är han dock chanslös och drömmarna om Vita huset framstår allt mer orealistiska.

En vecka efter att han sopat sin sista motståndare av banan segrade Donald Trump också i Republikanernas båda primärval.

Hillary Clinton tycks vara på god väg att bli Demokraternas nästa presidentkandidat. Men trots sitt stora försprång gentemot Vermont-senatorn Bernie Sanders var det ovisst vem som skulle segra i tisdagens primärval i West Virginia.

29 av de kvarvarande 926 delegaterna stod på spel. Ställningarna inför var 1 705 delegater för Clinton och 1 415 för Sanders, skriver Politico. Den förstnämnda har dock ett närmast löjeväckande stort försprång i antalet så kallade superdelegater. Och Sanders möjligheter att vinna är närmast obefintliga. För att över huvud taget vinna skulle han behöva att en överhängande andel av superdelegaterna överger Clinton, vilket knappast kommer hända.

Sanders vann stort

Men Bernie Sanders har bestämt sig för att hålla sig kvar i racet. Inför nattens val i West Virginia hade han en knapp ledning, med 46 mot 40 procentenheter av väljarrösterna enligt Real Clear Politis senaste sammanställning.

Att Clinton under en utfrågning inför demokraternas nomineringsmöte i Nebraska i mars sa att hennes politik skulle ”lämna många kolgruvearbetare och kolföretag utan jobb” har heller inte fallit i god jord i den kolberoende delastaten, skriver CNN.

Kritiker från både höger och vänster har sedan dess plockat upp hennes uttalande, och i samband med sitt kampanjande i West Virginia tog Bernie Sanders tillfället i akt och sa att han kommer att hjälpa kolarbetarna om han vinner.

Strax innan vallokalerna stängde under kvällen höll Hillary Clinton, som i nuläget försöker kraftsamla för vad som ser ut att bli en tuff presidentvalskamp mellan henne och Donald Trump, tal på ett kampanjevent i Louisville, Kentucky, där primärval hålls i nästa vecka.

Hon nämnde över huvud taget inte kvällens val i West Virginia men uppmanade då sina supportrar att förbereda sig för att ”gå hela vägen i November”, skriver AP.

Framåt tretiden stod det klart att presidentaspiranten Bernie Sanders vunnit i West Virginia. Ännu ett distraherande nederlag för Clinton.

När 82 procent av rösterna räknats såg han ut att ha segrat med 51,4 procent mot 36,1 procent, enligt CNN.

”Med för att vinna”

Efter en klar seger mot Hillary Clinton i demokraternas primärval i West Virginia mötte Bernie Sanders på tisdagskvällen, framåt fyratiden på onsdagsmorgonen svensk tid, sympatisörer på ett väljarmöte i Salem, Oregon.

När han klev upp på scen sköljde publikens jubel över honom.

– Låt mig börja med att ge er alla några rätt bra nyheter. Förra veckan vann vi en rejält stor seger i Indiana. Och i dag tycks vi ha vunnit en stor stor seger i West Virginia. Och med er hjälp kommer vi att vinna i Oregon nästa vecka, sa Sanders och möttes av fler applåder.

– Vi är med i den här valkampanjen för att vinna, sa han på slutet.

Trump ensam kvar

Även Republikanerna har hållit primärval i West Virginia samt Nebraska. Och för första gången står Trump som ensam kandidat, efter att samtliga motståndare dragit tillbaka sina kandidaturer, senast Texas-senatorn Ted Cruz.

Trots det är risken stor att den kontroversielle och hårt kritiserade fastighetsmagnaten stöter på ett visst motstånd.

För även om ingen annan än Trump rent faktiskt kan få ut något av att vinna de två delstaterna står de tidigare kandidaterna fortfarande kvar på vallistorna, vilket möjliggör för de väljare som ogillar honom att proteströsta på någon annan, skriver CNN.

Trump utropades som vinnare i båda delstater vinnare i båda de republikanska primärvalen, enligt flera amerikanska tv-kanaler.

Och fastighetsmagnaten, som allt mer ser ut att bli republikaneras presidentkandidat beskriver det som ”en stor ära” att vinna i delstaterna.

Han säger sig planera att återvända till både West Virginia och Nebraska inför presidentvalet i November.

ARTIKELN HANDLAR OM