Det krävs för att Trump ska vinna

avVictor Stenquist

De flesta mätningar och scenarier pekar ut Hillary Clinton som favorit inför valet.

Men för Trumpsupportrar finns det hopp – men i princip allt handlar om att vinna delstaten Florida.

Inför tisdagens val har de flesta prognoser in i det sista pekat på att Hillary Clinton kommer att gå segrande ur striden.

Men med ett drygt dygn kvar har saker och ting hårdnat – och visst finns det hopp för alla som håller tummarna för Donald Trump.

Av allt att döma hänger det på delstaten Florida – där de senaste mätningarna varit superjämna. Enligt trovärdiga FiveThirtyEight skiljde det i skrivandets stund 0,1 procentenheter till Trumps fördel.

Kruxet för Trump: Han behöver vinna fler av de tiotalet så kallade swing states, där valresultatet normalt står och väger.

En stor del av staterna är på förhand i princip självklara och beräknas med nära hundraprocentig sannolikhet gå till den ena eller andra kandidaten.

Bland de övriga finns däremot framför allt tio stater där det ser ut att kunna bli en rysare: Arizona (11 elektorer), Colorado (9), Florida (29), Iowa (6), Nevada (6), New Hampshire (4), North Carolina (15), Ohio (18), Pennsylvania (20) och Virginia (13).

Det krävs för Clintonseger

I princip att prognoserna håller. Enligt FiveThirtyEight, New York Times, Politico, Fox News och i princip alla etablerade amerikanska opinions- eller nyhetssajter är Hillary klar favorit. Steg ett för att säkra segern är onekligen att vinna Florida, vilket skulle innebära att vägen för Trump att gå om blir lång. Förlorar Clinton Florida kan hon i princip säkra upp en seger genom att ta exempelvis North Carolina, Nevada eller Arizona – tre stater Trump i princip måste ta även om han vinner Florida.

Det krävs för Trumpseger

Florida. Det börjar bli tjatigt, men staten är så pass viktig för Trump att det tål att upprepas. Förutom att vinna Florida behöver Trump däremot ta hem några av de andra ”pendelstaterna”, där exempelvis Pennsylvania är en viktig sådan med sina 20 elektorer.

Vinner han inte Florida finns ändå några alternativ för Trump. Det ser lite mörkare ut, men kan gå vägen om han tar hem både Colorado och Pennsylvania. Och North Carolina – fortfarande en viktig stat för båda kandidaterna.

Så kan det bli oavgjort

Det är inte sannolikt – snarare väldigt mycket tvärtom. Men det kan bli så att båda kandidaterna landar på 269 elektorer var. Det som händer då är att det blir det amerikanska representanthuset som, genom en omröstning, får utse presidenten, sedan får senaten utse vicepresidenten. Men då ändras förutsättningarna mot det normala, och mindre stater som South Dakota eller Wyoming får en röst – precis som jättestater som Kalifornien och New York. Då talar allt för att den republikanske kandidaten, alltså Trump, vinner.

Bonus

Alla 1 024 olika scenarier för hur valet kan gå, i en sammanställning från New York Times. Där slås fast att det för Clinton nu finns 693 sätt att vinna, medan det finns 315 för Trump. För oavgjort finns 16 möjligheter.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  USA:s framtid

ARTIKELN HANDLAR OM