Rysslands bombningar i Syrien

FN: ”Syrien utrotar sin egen befolkning”

Av: 

Karin Ahlborg

NYHETER

Bashar al-Assads regering utrotar sin egen befolkning.

Det är slutsatsen i en FN-rapport som offentliggjordes på måndagen.

Rapporten bygger på intervjuer med 621 överlevare och ögonvittnen.

Enligt FN:s utredningskommission dör al-Assad-regimens fångar i en massiv omfattning, tiotusentals har fängslats, tusentals har ”försvunnit”, skriver The Guardian.

I rapporten slår FN-kommissionen fast att ”morden och dödsfallen som beskrivs i rapporten har inträffat med hög frekvens, under en lång tid och på många olika platser med betydande stöd från staten. Det är rimligt att anse att det som beskrivits gränsar till utrotning och ett brott mot mänskliga rättigheter”, står det bland annat.

Hemlig lista över krigsförbrytare

Vidare skriver man att den syriska regimen systematiskt har angripit sin egen befolkning genom att utsätta den för svält och underlåtenhet att behandla skador och sjukdomar.

Under de senaste fyra åren har utredarna skapat en hemlig lista över misstänkta krigsförbrytare från alla sidor. Den hålls inlåst i ett kassaskåp i Genéve.

Strandade vid gränsen

Samtidigt rasar striderna i Aleppo där al-Assad-styrkorna med sina allierade och med ryskt flygunderstöd håller på att ta mark från oppositionsstyrkorna.

Uppemot 50 000 människor flyr från staden mot den stängda gränsen mot Turkiet, skriver Al-Jazeera.

De strandade flyktingarna samlas vid gränsen men släpps inte in. Hjälporganisationen The Turkish Humanitarian Relief Foundation, IHH, har satt upp ytterligare ett läger som kan hysa 10 000 flyktingar till de åtta man redan driver på den syriska sidan.

”Vi höll på att dö”

– Vårt arbete syftar till att ta hand om människor inne i Syrien. Vi undersöker hur vi kan ordna skydd på säkra platser, säger Serkan Nergis, talesperson för hjälporganisationen till AFP.

I en film från IHH berättar flyktingar om skräcken i Aleppo.

– Vi har bara Gud och Turkiet att lita till, säger en man.

– Flyget och bomberna plågade oss ständigt. Vi höll på att dö och flydde för våra liv. Vi äger bara de kläder vi har på oss, säger en äldre kvinna.

Fruktar 600 000

Sedan tidigare finns omkring 2,5 miljoner syriska flyktingar i Turkiet.

Under måndagen kördes dussintals lastbilar med förnödenheter och ambulanser för sjukvård in i Syrien.

I ett uttalande vid en pressträff förklarade vice premiärminister Numan Kurtulmus att Turkiets fruktar 600 000 nya flyktingar från Syrien.

– Det värsta som skulle kunna hända på kort sikt är att vi får ett inflöde av 600 000 flyktingar till Turkiets gränser, sa Kurtulmus efter ett regeringsammanträde enligt AFP.

 Här finns hela FN-rapporten

ANNONS EXTERN LÄNK

Julrea på MEDS! 10% på allt med rabattkod: "advent10" - koden fungerar på även rabatterat!

Meds

Publisert:

LÄS VIDARE

Familjen Assad styr Syrien – med terror

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands bombningar i Syrien

Aleppo

Syrien