Sagal utsattes för rasistattack – sedan träffades de igen

Publicerad:
Uppdaterad:
Sagal Yusuf, 19.
Foto: Privat.
Sagal Yusuf, 19.

NYHETER

En främmande kvinna gjorde ett rasistiskt och aggressivt utfall mot Sagal.

Några dagar senare träffades de igen – hos kvinnans mamma, som Sagal tar hand om på sitt jobb, skriver Kvällsposten.

– Jag sa bara: ”Oroa dig inte, jag kommer inte behandla din mamma som du behandlade mig”, säger Sagal Yusuf till Aftonbladet.

Häromdagen satt Sagal Yusuf, 19, och väntade på tåget hem. Hon jobbar inom äldreomsorgen i Skåne och var trött efter en lång dag på jobbet. Då kom en främmande kvinna fram och stirrade på henne. Hon såg att kvinnans läppar rörde sig, så hon tog ut ena hörluren och sa ”Ursäkta?”.

– Då blev hon helt galen, jätteaggressiv. Hon sa ”jävla invandrare, ni tror ni äger landet. Ni lever på socialbidrag. Jävla neger” – helt absurda grejer, säger Sagal.

Sagal var så utmattad att hon inte orkade bry sig. Hon bad bara kvinnan att gå därifrån. Men det skulle inte bli sista gången hon träffade henne.

”Hon bara stirrade på mig”

Dagen efter var Sagal hemma hos en äldre kvinna som hon brukar hjälpa med hushållssysslorna. Plötsligt öppnades dörren, och där stod kvinnan från dagen innan.

– Hon blev så chockad. Hon rörde sig inte ur fläcken. Hon bara stod där och stirrade med munnen halvöppen, säger Sagal.

Det visade sig att kvinnan från perrongen var dotter till den äldre kvinnan. Sagal fortsatte mata den äldre kvinnan som om ingenting hade hänt. När hon var färdig gick hon fram till dottern.

– Jag sa bara ”Oroa dig inte, jag kommer inte behandla din mamma som du behandlade mig”.

”Jag vill inte göra henne till åtlöje”

Efteråt skrev Sagal ett Facebookinlägg där hon berättade om vad som hade hänt. Inlägget har fått mycket spridning och många kommentarer.

– Vissa har frågat varför jag inte polisanmälde henne för hets mot folkgrupp. Men jag berättade inte det här för att peka ut henne eller göra henne till åtlöje. Jag hoppas att hon förstår och kanske får en annan syn på människor, säger hon.

Sagal säger att det är så hon hade velat bli behandlad om det var hon som hade gjort något dumt.

– Jag hoppas att hon bara hade en dålig dag. Alla har bra och dåliga dagar och gör saker som vi innerst inne vet är dåliga. Jag hoppas och tror att det finns något gott i henne.

Flera som har kommenterat har skrivit att alla svenskar inte är som den kvinnan.

– Jag vet att alla svenskar inte är så. Jag har bott i Sverige sedan jag var fem år gammal. Alla mina bästa vänner är svenskar. Jag har träffat världens bästa människor som är svenskar. Det finns bra och dåliga människor, det har inget med etnicitet att göra, säger Sagal.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN