Morddömd fånge rymde från rättspsyk

En morddömd fånge lyckades ta sig ut från rättspsykiatriska klinikens högsäkerhetsklassade avdelning i Växjö på fredagseftermiddagen.

Efter cirka två minuter i frihet fångades han av anläggningens personal.

Rättspsykiatriska kliniken i Växjö.
Rättspsykiatriska kliniken i Växjö.

Det var vid kvart i två på fredagseftermiddagen som mannen tog sig ut från fenixavdelningen på rättspsykiatriska kliniken i Växjö. Mannen är dömd för ett mord i Västsverige 2013.

Enligt uppgift till Aftonbladet tog hantverkare ut en gräsklippare genom en säkerhetsdörr – då såg rymlingen sin chans. På något sätt ska han ha lyckats ta sig ut och klättrat över anläggningens murar.

– Det är typiska fängelsemurar, kanske fem meter höga med el på toppen. Men han hade plasthandskar, säger en källa till Aftonbladet.

Satt ovanpå muren

Personalen ska ha upptäckt mannen när han satt ovanpå muren. Då inleddes jakten – som ska ha sinkats lite av att personalen råkade öppna den inre av två slussdörrar i muren två gånger, innan man fick upp den yttre. Då hade rymlingen hoppat ner och fått ett litet försprång ut i friheten.

Mannen sprang i riktning mot sjön Trummen.

Rakt in i en fotbollsmatch mellan patienter och personal från avdelningar med lägre säkerhetsklassning.

Uppgift: ”Var rätt trött”

Ett tjugotal av avdelningens anställda sprang efter rymlingen och ropade åt sina kollegor att ta fast honom, uppger en källa. Gripandet ska ha gått lugnt till, då mannen ska ha varit ”rätt trött”.

– Patienten var ju ute drygt 120 sekunder och blev infångad av 18 personal, säger David Wirdelöv som är biträdande verksamhetschef på rättspsykiatriska kliniken i Växjö.

”Skönt att komma ut lite...”

David Wirdelöv vill ännu inte bekräfta eller dementera uppgifterna om hur rymningen gick till, men han säger sig vara nöjd med att personalen fick fatt på patienten så fort.

– Hela scenariot är över. Nu ska vi försöka utreda vad som hänt, så att säga. Vi har allt sparat på kamera och det pågår en utredning just nu.

Rymlingen är förd tillbaka till den slutnaste delen av rättspsykiatriska kliniken.

– Han ska tydligen ha sagt att det var skönt att komma ut i frihet lite, säger en källa till Aftonbladet.

Publisert: