Attentatsmännen pekas ut som IS-terrorister

1 av 6
NYHETER

De tre terroristerna kom från Ryssland, Uzbekistan och Kirgizistan och tros ha tagit sig till Istanbul från IS-fästet Raqqa i Syrien.

När de kom till Atatürkflygplatsen ska en polis ha reagerat på att en av dem bar vinterjacka och bett att få se hans legitimation.

I stället tog mannen upp ett vapen och sköt polisen på nära håll.

På en nyligen offentliggjord övervakningsbild syns de tre terroristerna leende gå mot Atatürkflygplatsen i Istanbul. Före attacken reagerade en civilklädd polis på att en av dem bar vinterjacka och skickade ett meddelande till sin kollega:

”Han går runt i jacka i det här vädret. Han ser ut som en rånare, ska vi följa efter honom?” skrev polisen enligt den turkiska tidningen Hürriyet.

Kämpar för sitt liv

Kollegan uppges ha svarat att det lät som en bra idé och poliserna kallade på förstärkning.

När den civilklädda polisen bad mannen att identifiera tog han upp ett skjutvapen som han avlossade tre gånger.

Därefter sprang terroristen ner en våning och sprängde sig själv i luften vid taxibilarna utanför ankomsthallen.

Den civilklädde polisen, som enligt Hürriyet väntar sitt och sin frus första barn, kämpar nu för sitt liv på sjukhus.

Bevis pekar mot IS

Turkiet misstänker att terrororganisationen IS ligger bakom attacken mot Atatürkflygplatsen. På torsdagsförmiddagen har turkisk polis utfört ett antal razzior mot misstänka IS-celler, rapporterar statliga nyhetsbyrån Anadolu.

I Istanbul frihetsberövades 13 personer, varav tre utlänningar, som misstänks för att ha varit i kontakt med IS-medlemmar i Syrien. Ytterligare nio personer har frihetsberövats i kuststaden Izmir, men turkiska myndigheter vill inte kommentera huruvida de har någon koppling till IS.

Enligt den turkiska inrikesministern Efkan Ala pekar de hittills insamlade bevisen på att det är IS som ligger bakom attacken mot flygplatsen.

CNN hänvisar till en turkisk regeringskälla som uppger att det finns ”starka bevis” för att IS-ledare har hjälpt till att planera attacken.

Parallellt med torsdagens gripanden har turkiska myndigheter uppgett att de tre männen som utförde självmordsdådet på Atatürkflygplatsen var från Ryssland, Uzbekistan och Kirgizistan. Enligt CNN:s källa hade de tagit sig till Istanbul från IS-fästet Raqqa i Syrien.

Terrorattacken på Atatürkflygplatsen i tisdags kväll har i skrivande stund krävt 44 människoliv.

ARTIKELN HANDLAR OM