Utredning om spädbarnsdöd i Eksjö läggs ner

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:
Föräldrarna misstänktes inledningsvis för tvillingarnas död, men utredningen har nu lagts ner eftersom en rättsmedicinsk undersökning visat att barnen dog av sjukdom.
Föräldrarna misstänktes inledningsvis för tvillingarnas död, men utredningen har nu lagts ner eftersom en rättsmedicinsk undersökning visat att barnen dog av sjukdom.

Åklagaren misstänker inte längre brott när två spädbarn hittades döda i ett samhälle i Jönköpings län.

Man har konstaterat att de dog av lunginflamation.

– Efter genomgång av förundersökningen har jag i dag beslutat att lägga ned förundersökningen då anledning numera saknas att brott förövats, säger åklagare Klas Lorefors i ett pressmeddelande.

I juli i år hittades två små barn döda i ett bostadshus i ett samhälle i Jönköpings län. Föräldrarna till tvillingarna, som bara var några månader gamla, anhölls misstänkta för vållande till annans död.

De häktades aldrig utan släpptes på fri fot några dagar senare. Redan då visade preliminära obduktionen att dödsfallen inte hade orsakats av någon annan.

I dag kommer beskedet att åklagaren inte längre misstänker brott i samband med barnens död.

– Efter genomgång av förundersökningen har jag i dag beslutat att lägga ned förundersökningen då anledning numera saknas att brott förövats, säger chefsåklagare Klas Lorefors vid Åklagarkammaren i Jönköping i ett pressmeddelande.

Dog av lunginflammation

Den rättsmedicinska undersökningen har konstaterat att barnen dog av akut dubbelsidig lunginflammation.

– Tvillingarna tros ha smittat varandra, säger Klas Lorefors.

– Då immunförsvaret ej heller är helt utvecklat kan förloppet vara mycket snabbt, framförallt hos så kallade riskgrupper dit bland annat tvillingar och för tidigt födda barn tillhör.

Inget annat i förundersökningen tyder på brott bakom barnens död.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN