Försvarsministern om ”Mad Dog”: Har bred erfarenhet

avNiklas Svahn

1 av 2
Peter Hultqvist är positiv till Trumps tilltänkta hårdföra försvarsminister, före detta generalen James ”Mad Dog” Mattis.

Försvarsminister Peter Hultqvist förutsätter att USA kommer att hjälpa Sverige i en väpnad konflikt – även med Donald Trump som president.

Han är också positiv till Trumps tilltänkta hårdföra försvarsminister, före detta generalen James ”Mad Dog” Mattis.

– Han har en bred erfarenhet, säger Peter Hultqvist i SVT:s Agenda.

När USA:s avgående vicepresident besökte Sverige i augusti gjorde han klart att USA kommer att bistå Sverige i händelse av en väpnad konflikt.

– Ingen ska kunna missförstå detta, varken Putin eller någon annan, att det här är okränkbart terrirorium. Punkt.

Det sa Biden på en presskonferens tillsammans med statsminister Stefan Löfven.

Positiv till ”Mad Dog”

När Donald Trump tillträder som USA:s 45:e president den 20 januari är många osäkra på vad som kommer att hända med Natosamarbetet och hur relationen till Ryssland utvecklas.

Trots att Sverige inte är med i Nato är försvarsminister Peter Hultqvist säker på att USA kommer att försvara Sverige även när Donald Trump är president.

– Relationen måste bygga på samarbete mellan nationer. Det kan inte vara så att ett helt nytt förhållande uppstår när den ena regeringen går och den andra kommer. Allt som är uppgjort med europeiska länder, USA:s förhållande i Nato, det avtal vi har i förhållande till USA, jag förutsätter att det ligger fast, säger Peter Hultqvist i SVT:s Agenda.

– Jag har ingen anledning att säga någonting annat för jag har inte sett något annat. Däremot är det så att det finns  en del frågetecken man måste reda ut efter en kaotisk valrörelse i USA, fortsätter han.

Han förutsätter även att USA håller den avsiktsförklaring som tecknats med Sverige när spänningarna runt Östersjön ökar.

USA:s nästa försvarsminister ser ut att bli den före detta generalen James ”Mad Dog” Mattis. ”Mad Dog” är känd för sina hårdföra retorik, bland annat citat som ”Marinsoldater vet inte hur man stavar till ordet ’nederlag’” och ”var artig, var professionell, men beredd att döda vem du än möter”. Och Hultqvist är positiv.

– Han har en bred erfarenhet av internationellt arbete, både i Nato i Afghanistan och i Mellanöstern.

– Vi kommer att ta kontakt med den nya administrationen så fort som möjligt, säger Hultqvist i Agenda.

”Det vore rent förfärligt”

I en intervju med ABC News har Donald Trump tidigare sagt att han öppnar för att erkänna Rysslands anektering av Krimhalvön.

– Jag kommer att titta på det. Men du vet, människorna på Krim, av vad jag hört så vill de hellre vara med Ryssland än var de är, sa Trump bland annat.

Det är något som Peter Hultqvist reagerar starkt på.

– Att erkänna annekteringen av Krim, om nu någon skulle få för sig den idén, vore att upphäva det internationella regelsystemet och internationell lag. Annekteringen av Krim är och förblir ett brott mot folkrätten och måste betraktas i det perspektivet. Det vore rent förfärligt om man inte kunde upprätthålla den principiella ståndpunkten, säger Peter Hultqvist i Agenda.

Trumps regering tar form

De har Trump nominerat till ministrar.

ARTIKELN HANDLAR OM