Polisen: Telemast avspärrad i Skutskär

Av: John Granlund, Julia Wågenberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7

En misstänkt sprängladdning upptäcktes på tisdagskvällen vid en telemast i Skutskär.

Nationella bombskyddet har tagit hand om föremålet och ska analysera om det är farligt.

– Det vore så klart ytterst allvarligt om det skulle visa sig vara ett försök till sabotage, säger Roija Rafii, pressansvarig på Telia som äger masten.

Polisen larmades vid 18-tiden på tisdagen. En privatperson hade noterat något som liknande en sprängladdning vid en telemast nära Backvägen i Skutskär, öster om Gävle. Polisen bedömer det som ett misstänkt farligt föremål.

– Vi har sett en bild på föremålet. Det går inte att bedöma om det är ofarligt, säger Lars Eskhult, vakthavande befäl vid polisen i Uppsala.

Bombgruppen ska analysera

Området spärrades av. Nationella bombskyddet anlände vid 22-tiden i tre fordon till platsen för att undersöka föremålet, som låg på marken intill telemasten. Minst en bombhund användes för att genomsöka terrängen.

Efter en dryg timma var nationella bombskyddet klara på platsen. De har tagit med sig föremålet för att analysera om det är farligt. Ett besked väntas komma under onsdagen, enligt polisen.

– Om det är ofog eller något verkligt vet vi först när bombgruppen har undersökt, säger Lars Eskhult.

Utreder ”förutsättningslöst”

I söndags kollapsade en tv-mast utanför Borås efter ett misstänkt sabotage vilket fick det statliga bolaget Teracom att placera väktare på de 53 kvarvarande högmästerna i Sverige.

– Vi utreder nu den här händelsen förutsättningslöst, svarar Lars Eskhult på polisen på frågan om man ser någon koppling mellan händelserna.

Den aktuella telemasten i Skutskär ägs och drivs enligt polisen av Telia vilket bolaget också bekräftar.

”Det är vår mast”

– Vår driftledning kan konstatera att det är vår mast. Men vi har inte fått något larm i och med att det inte har varit något sabotage på själva masten, säger Roija Rafii, pressansvarig på Telia.

Hon uppger att det inte finns någon känd hotbild mot telebolaget och företaget uppger på tisdagskvällen man avvaktar polisens rekommendationer kring hur man ska agera kring resten av bolagets telemaster över landet.

– I det här läget så måste vi låta polisen göra sitt jobb och säkerställa läget och bedöma läget. Det vore så klart ytterst allvarligt om det skulle visa sig vara ett försök till sabotage. Och skulle det visa sig vara något av ett allvarligare läge så kommer vi att se över vilka åtgärder som behöver vidtas, säger Roija Rafii.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN