”De borde avskedas”

1 av 4 | Foto: Björn Lindahl
Frank Belgrage med Carl Bildt.

avKarin Ahlborg

NYHETER

Skatteverkets eget insynsråd kräver ett krismöte efter avslöjandet om ledningens särbehandling av goda vännen Frank Belfrage.

Och professor Bo Rothstein tycker inte att de två högsta cheferna kan sitta kvar:

– De har visat sån omdömeslöshet att de borde avskedas.

Som SVT:s Uppdrag Granskning visar i kvällens program varnade generaldirektör Ingemar Hansson och överdirektör Helena Dyrssen sin gamla kollega och kompis från Rosenbad, den tidigare kabinettsekreteraren Frank Belfrage, om den förestående granskningen.

Särbehandlingen har fått Hannah Bergstedt som sitter i Skatteverkets insynsråd att begära ett extrainkallat möte.

Kan inte avsätta någon

I insynsrådet sitter politiker, representanter från näringslivet, ekonomer och jurister.

– Jag tycker att vi har skäl att få mer kunskap och information om vad som hänt och hur Skatteverket tänker hantera situationen.

Insynsrådets uppgift är att att just ha insyn i verksamheten och också kunna vara rådgivande.

– Vi kan vare sig avsätta eller tillsätta en generaldirektör men våra åsikter borde vara intressanta och det finns skäl att ifrågasätta ledningens agerande.

Brutit mot grundlagen

Ett ordinarie möte är utsatt om tre veckor men enligt Hannah Bergstedt bör frågan om myndighetens opartiskhet behandlas tidigare.

Bo Rothstein, professor i statsvetenskap, blev överraskad när han fick höra om vad som hänt på Skatteverket.

– Jag anser att man på två punkter brutit mot grundlagen och det är likhet inför lagen och opartiskhet. En person som inte varit vän med Skatteverkets chefer hade inte fått sån information. Det är synnerligen allvarligt.

I sin forskning har Bo Rothstein studerat just hur olika typer av korruption påverkar samhället.

Bäddar för korruption

– Ett sånt här agerande skadar inte bara förtroendet för en av de viktigaste myndigheterna, det skadar generellt förtroendet i samhället.

Att de två högsta cheferna för Skatteverket sannolikt fått sina tjänster på grund av sina politiska meriter gör inte saken bättre, enligt Bo Rothstein.

– Vår forskning visar att en sån politisering av statsförvaltningen har negativa effekter, bland annat på graden av korruption i samhället. Ingemar Hansson och Helelan Dyrssen har visat sådan omdömeslöshet att de borde avskedas.

ARTIKELN HANDLAR OM