29 barn dog i attacken i Pakistan

Av: TT-Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Minst 72 människor – däribland 29 barn – befaras ha dött i ett självmordsattentat under ett påskfirande i Pakistan.

Den sunniextrema jihadistorganisationen Tehreek-e-Taliban Pakistan uppges ha tagit på sig dådet.

– Jag är förkrossad över det vettlösa dödandet av oskyldiga människor i dag i Lahore, säger den pakistanska fredspristagaren Malala Yousafzai, 18.

Uppgifterna om minst 72 döda och över 200 skadade återges av tv-kanalen Geo, som åberopar sjukvårdare och poliser. En läkare på Jinnahsjukhuset i Lahore, där man redan räknat till 40 döda, säger till nyhetsbyrån AFP att tillståndet är kritiskt för många av de skadade.

– Vi fruktar att dödstalet kommer att stiga avsevärt, säger Salman Rafique, vid Punjabs hälsovårdsmyndighet, enligt Reuters.

Påskfirandet pågick i parken där explosionen hände på söndagskvällen lokal tid. Enligt polisen var det en självmordsbombare som sprängde sig.

– Eldsflammorna var så höga att de nådde ovanför träden, och jag såg kroppar flyga genom luften, säger Hasan Imran, som tog en promenad i parken när bombdådet inträffade, till Geo.

Den sunniextrema jihadistorganisationen Tehreek-e-Taliban Pakistan har tagit på sig det blodiga attentatet, skriver den pakistanska tidningen Dawn.

Deras motiv ska ha varit att döda kristna, men endast 14 av offren har identifierats som kristna, 12 är oidentifierade och resten muslimer, enligt The independent.

Delstatsministern i Punjap-brpovinsen Shehbaz Sharif har på sitt Twitter-konto visat sin avsky mot våldsverkarna.

”Hjärtat blöder efter förlusten av människoliv i Lahore. Ord kan inte beskriva smärtan vi känner av att se våra barns blod spillas av ynkryggar”, skriver han.

Han fortsätter:

”De som attackerar civila förtjänar inte att kallas människor. De är odjur.. Vi är ute efter er.. Vi kommer att jaga er..”.

Kvinnor och barn

De flesta av de skadade är kvinnor och barn och har förts till många olika sjukhus i staden. Också bland dödsoffren är kvinnor och barn i majoritet, säger Mustansar Feroz, polisbefäl på plats, till Reuters.

AFP rapporterar att minst 29 av de döda är barn.

Explosionen inträffade på en parkeringsplats vid Gulshan-e-Iqbal-parken i åttamiljonersstaden Lahore, där en mängd familjer tillbringade påskdagen. Det är en stor park med många ingångar och explosionen skedde bara några meter från barnens gungor. Det var ovanligt mycket folk i parken på grund av den kristna storhelgen.

Pakistans armé har nu satts in för att bistå räddningsarbetarna på plats efter dådet.

”Radikaliserats hårt"

Den pakistanska fredspristagaren Malala Yousafzai, 18, har kommenterat attentatet:

– Jag är förkrossad över det vettlösa dödandet av oskyldiga människor i dag i Lahore. Mina tankar går till offren och deras familjer och vänner, säger hon enligt Geo.

– Varje liv är dyrbart och måste respekteras och skyddas, framhåller hon.

Pakistanexperten Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, säger att Punjabområdet har "radikaliserats hårt" de senaste 15 åren.

– Men det är framför allt i storstaden Lahore. På den omgivande landsbygden finns det kvar en helt annan kultur av samexistens mellan religiösa grupper inklusive kristna och muslimer, säger han.

Widmalm beskriver de extrema gruppernas verksamhet som att de försöker skapa ett slags "terrorvälde".

– Det är återkommande problem med stora attentat av det här slaget i Pakistan – tyvärr, säger han.

Urskillningslöst våld

Han pekar på att en del extremistiska grupper inte har dragit sig för att attackera barn, skolor, moskéer och minoriteter: både kristna och shiamuslimer. Grupperna började att växa redan på 1980-talet under Sovjetunionens krig i Afghanistan. De är framför allt motståndare till den pakistanska regeringen, som efter elfte september-attackerna 2001 sågs som "förrädare" sedan den tvingades ta ställning till USA:s politik i området.

I storstaden Islamabad har det under dagen förekommit sammanstötningar mellan polis och demonstranter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN