Man anhållen för terrorbrott efter moskébrand

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

En man i 30-årsåldern anhölls i lördags kväll på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom grov mordbrand, vilket SVT avslöjade först.

Han ska ha satt eld på en shiamuslimsk bönelokal i Malmö.

– Misstanken gäller moskébranden i Malmö den 11 oktober. Jag kan inte gå in på några andra detaljer för att åklagaren inte vill det, säger Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten.

I fastigheten där branden bröt ut finns den shiitiska församlingen Al-Muntadar och föreningen Aldor, enligt Sydsvenskan.

Några dagar efter branden rapporterade flera medier att terorrsekten IS hade tagit på sig dådet.

Enligt IS-tidskriften al-Naba var det ”en krigare från kalifatet" som misstänks ligga bakom branden. Enligt terrorsektens extrema islamtolkning anses shiamuslimer vara "otrogna" och är därför en måltavla.

Dådet ska ha utförts ”på uppmaning av IS-talespersonen Abu Muhammad al-Adnani, uppger Svenska Dagbladet.

I lördags, vid 15-tiden, greps en man i 30-årsåldern misstänkt för dådet. Han anhölls några timmar senare, misstänkt på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

Den misstänktes identitet är sekretessbelagd.

Nekar till brott

Åklagaren i målet är Agnetha Hilding Qvarnström vid riksenheten för säkerhetsmål.

– Hon kommer inte att lämna några kommentarer. Hon har fram till klockan 12 på tisdagen på sig att lämna in en häktningsframställan, säger Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten.

Även mannens advokat Lars Edman är förtegen.

– Jag kan bara säga att jag har blivit utsedd till offentlig försvare till en man som misstänks för terrorbrott och att han nekar till anklagelserna, säger Lars Edman till Aftonbladet.

”Verkar konstigt”

Magnus Ranstorp som är chef för terrorstudier vid Försvarshögskolan tycker att det är intressant att åklagaren väljer att rubricera branden som terrorbrott.

– Av det jag vet än så länge går det inte att dra några slutsatser men det är intressant att det benämns terrorbrott eftersom det är ett brott som är oerhört svårt att bevisa. Att knyta det till en viss person går bra men att sedan koppla det till en särskild ideologi som motiv är inte så enkelt.

Att terroristorganisationen IS tagit på sig ansvaret ger han inte så mycket för.

– Det ska man nog ta med en nypa salt. Det är en konstig incident att ta på sig ansvaret för. Men de har ju använt det i sin propaganda, så...

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN