Oro över Hofer i delat Österrike

Publicerad 2016-12-03

WIEN. Slagorden ekar starkt mellan de vackra stenfasaderna bakom Wiens museikvarter.

– Hofer fascist. Ut med nazisterna.

Många i Österrike känner oro för vad som ska hända om högerextrema Norbert Hofer blir landets president.

Inför anti-Hofer demonstrationen har polisen laddat upp rejält. Torget där manifestationen inleds är omgivet av poliser. Längs ena sidogatan står polisbuss efter polisbuss parkerad. Ifall det skulle bli bråk.

Faktum är att poliserna är nästan lika många som demonstranterna. Precis som vi i media. Intresset för manifestationen med det fientliga temat "Fuck Hofer" är extra stort dagen före presidentvalet.

Inte sedan andra världskriget har något land i Västeuropa valt en högerextremist till statschef. Men på söndag kan det bli verklighet.

Norbert Hofer är representant för FPÖ, ett högerpopulistiskt och främlingsfientligt parti som en gång leddes av den karismatiske Jörg Haider och som har sina rötter i nazismen men som nu liksom många andra högerpopulistiska partier i Europa försöker göra sig mer salongsfähiga.

”Jag är verkligen orolig”

I valrörelsen har Hofer försökt framställa sig som en hygglig och rumsren kandidat.

– Jag är inte extremist utan mittenpolitiker, sa han på sitt sista valmöte.

Men bland de här demonstranterna är det ingen som köper hans förvandling.

Kristine Franz, 24 bär på ett plakat med texten "Ingen nazist i presidentpalatset".

– Jag är verkligen orolig för vad som ska hända om han blir president, säger hon. Han har ett nazistiskt förflutet och det är inte länge sedan han bar en blåklint i rockslaget, en gång symbolen för nazismen här i Österrike. Ingen bär den om man inte har nazisympatier.

Själv tillbakavisar Hofer alla anklagelser om att vara eller ha varit nazist eller ha nazisympatier. Han ser det som ett sätt att smutskasta honom inför valet och stjäla segern från honom och FPÖ.

”Pest eller kolera”

Demonstranterna representerar olika grupper inom extremvänstern. De är knappast representativa för österrikaren i gemen men oron över vem Hofer egentligen är finns hos många väljare. De fruktar att Hofer bara försöker visa upp en mild och sympatiskt front för att sedan visa sitt rätta ansikte om han väl kommer till makten.

Tvivlarna fick vatten på sin kvarn efter den sista tv-debatten mellan Hofer och motståndaren Alexander van der Bellen i torsdags. Hofer visade upp en mer aggressiv sida. 24 gånger anklagade han van der Bellen för att ljuga. Vid några tillfällen förlorade han sin välpolerade mask.

Många medborgare känner sig villrådiga eftersom ingen av kandidaterna kommer från något av de två stora partierna som har dominerat politiken i Österrike i årtionden, socialdemokraterna och de konservativa.

– Det är som att välja mellan pest och kolera, säger en äldre dam som råkar passera demonstrationen. Hofer kommer från ett extremparti som har en massa farliga åsikter. Van der Bellen är en föredetting, en miljömupp och flyktingkramare. Jag vet ärligt talat inte vem jag ska rösta på.

En som står lite i utkanten av demonstrationen är Felix från Oldenburg i Tyskland. Han besöker sin dotter som studerar i Wien.

– Vi går mot en farlig utveckling i Europa, säger han men avböjer att ta emot ett av anti-Hoferplakaten som en av organisatörerna delar ut.

– Det är inte bara i Österrike som högerpopulisterna är på väg att ta över makten. Titta på hur det ser ut i Frankrike och Holland. Även i Tyskland har vi ett högerpopulistiskt parti som går starkt framåt. Populisterna utnyttjar de sociala problemen för att komma till makten men de har inga verkliga lösningar.

Halva befolkningen kommer vara missnöjd

Presidentvalet har visat vilket delat land Österrike är. Hälften röstade i förra omgången för en van der Bellen som vill att Österrike ska fortsätta vara ett tolerant land öppet för flyktingar. Hälften röstade på Hofer som vill stänga gränserna och kasta ut många av de som kom under förra årets flyktingvåg. I de flesta frågor står de för helt olika politik och värderingar.

Opinionsmätningarna visar på dött lopp.

Vem av dem som än vinner så kommer halva befolkningen att vara missnöjd och känna sig åsidosatt. Samtidigt är väljarna trötta på de traditionella partierna som bär ansvaret för att jobben och framtidstron försvunnit.

Pensionären Josef visste att demonstrationen skulle passera nära hans hem och har gått ut för att se den med egna ögon. Han litar inte på att media ger honom en korrekt rapportering.

– Vilka barnungar, säger han när det korta tåget passerar honom. Jag är säker på att många av dem inte har en aning om vad de demonstrerar emot. De är bara hjärntvättade.

”Något måste hända”

Josef tänker lägga sin röst på Hofer därför att han tycker landet behöver en förändring.

– Vi kan inte fortsätta som hittills, säger han. De vanliga löntagarna är satta på undantag. Vi tar emot flyktingar och ger dem 900 euro i månaden medan vi samtidigt inte har råd att ge våra egna äldre en bra sjukvård. Något måste hända.

Han pekar mot de skanderande demonstranterna och skakar på huvudet.

– Jag blir mörkrädd när jag tänker på att de där ska föreställa vår framtid.

Demonstrationståget har nått sitt slutmål, FPÖ:s högkvarter. Deltagarna tar i lite extra när de ropar "Vi vill inte ha några nazisvin" och "Fuck Hofer".

Någon vänsterkandidat finns inte i söndagens val. Därför uppmanar huvudtalaren alla att gå och rösta på Alexander van der Bellen. Inte för att de egentligen vill ha honom som president men i valet mellan pest och kolera anses han ändå vara mindre farlig än Hofer.

Följ ämnen i artikeln