Här är nya terrorgruppen som tar över – efter IS

En hel värld har varit besatt av att krossa terrorgruppen IS.

Under tiden har en annan farlig jihadistgrupp vuxit sig allt starkare i Syrien.

Lägg namnet på minnet: Tahrir al-Sham.

Kampen mot IS i Syrien och Irak har de senaste två åren varit framgångsrik. Irakisk och kurdisk militär, understödd av bland annat amerikanskt stridsflyg, har pressat tillbaka terrorgruppen.

Efter blodiga strider har Mosul, Raqqa och kort sagt varje större stad, rensats på IS-terrorister.

I dag återstår bara enstaka fickor av motstånd i avlägsna ökenområden, där terrorgruppens kvarvarande ledare gömmer sig.

Men hotet från den extrema jihadismen är knappast över.

Medan USA med allierade har varit fokuserade på att bekämpa de sista spillrorna av IS och att bomba diktatorn Bashar al-Assads kapacitet för kemvapen har en annan grupp växt sig starkare i Syrien, enligt Wall Street Journal: Tahrir al-Sham.

Förbjudit rökning

Gruppen har bekämpat och besegrat såväl IS som de väststödda rebellgrupperna i området, som är oppositionens sista stora fäste i Syrien. I dag har gruppen tusentals beväpnade män och kontrollerar stora delar av Idlibprovinsen.

Enligt WSJ har Tahrir al-Sham bildat en religiös polisstyrka, ungefär som IS. Rökning har förbjudits i områden som gruppen kontrollerar och skönhetssalonger har tvingats sluta använda smink.

Enligt civila i området har män och kvinnor som umgås utan att vara gifta gripits.

Tahrir al-Sham bildades i januari 2017 när den tidigare Nusrafronten, med sina rötter i al-Qaida, gick samman med flera mindre jihadistgrupper. Ledaren Abu Mohammad al-Julani har svurit att inta Damaskus och införa sharialagar i Syrien.

”Viljornas krig”

I ett tal i januari uppmanade han sina anhängare att bekämpa ”ett idéernas krig, ett sinnenas krig, ett viljornas krig, ett uthållighetens krig”, enligt Wall Street Journal.

Omkring en miljon internflyktingar, och tusentals jihadister och rebeller, har tagit sin tillflykt till Idlibprovinsen. Bristen på jobb gör det enkelt att rekrytera nya jihadiister.

De senaste veckorna har Tahrir al-Sham bekämpat den syriska regeringsarmén med krypskyttar och artilleri i flera provinser.

Hassan Hassan, på den amerikanska tankesmedjan Tahrir Institute for Middle East Policy, menar att väst blundar för utvecklingen i Idlib, enligt WSJ.

”Jihadisternas smekmånad”

– Området verkar vara utanför västs fokus. Jihadisterna kan ha en smekmånad där.

Idlibprovinsen väntas bli den syriska regimens nästa stora måltavla. Den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian varnade i förra veckan för en humanitär katastrof i området, enligt Reuters.

– Idlibs öde måste lösas genom en politisk process, sa han.

Publisert:

LÄS VIDARE