Nytt hopp för miljön: Hittade plastätande enzym av en slump

Forskarna skulle egentligen bara studera ett enzyms struktur.

Istället råkade de av en slump skapa ett muterat enzym som ”äter” plast mer effektivt än vad man någonsin tidigare sett.

Nu växer hoppet om en lösning på ett av världens största miljöproblem.

Egentligen tar den udda historien sin början för två år sedan. I en soptipp i Japan upptäckte forskare då den första bakterien med förmågan att äta plast. När ett internationellt forskningsteam senare bestämde sig för att göra försök med det nya fyndet lyckades de av en slump göra molekylen ännu bättre på att bryta ner polyetylentereftalat – mer känt som pet, alltså det ämne som pet-flaskor tillverkas av, rapporterar The Guardian.

Ett välkommet fynd eftersom 8 miljoner ton plastskräp, däribland plastflaskor, hamnar i havet varje år och blir till enorma öar av sopor som förorenar vattnet och förstör för djurlivet.

– Den lyckliga slumpen har ofta spelat en viktig roll i vetenskaplig forskning och vår upptäckt här är inget undantag, säger professor John McGeehan vid universitetet i Portsmouth till CNN.

Jobbar med fler förbättringar

Nu arbetar han och hans kollegor vidare med att förbättra det banbrytande fyndet ytterligare. Förhoppningen är att man i framtiden ska kunna använda sig av enzymet för att storskaligt och på industriell väg bryta ner plast på en bråkdel av den tid det tar i dag. Redan nu tar det bara ett par dar för mutantenzymet att börja bryta ner plast – medan det i haven tar århundraden.

– Vad vi hoppas på är att använda det här enzymet för att förvandla plast till sina ursprungliga beståndsdelar, så att vi bokstavligt talat kan återvinna plast till plast. Det skulle betyda att vi inte behöver gräva upp mer olja och att vi kan minska mängden plast i miljön, säger McGeehan till The Guardian.

Forskarna bakom studien, som publicerades i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, understryker varför deras upptäckt är så viktig:

”Experter uppskattar att år 2050 kommer det finnas lika mycket plastskräp i haven som det kommer finnas fisk”, skriver de.

Publisert:

LÄS VIDARE