Här avbildas förre statsministern – i vax och brons

NYHETER

Förre statsministern Carl Bildt (M) har fått sitt ansikte avbildat på en porträttmedaljong i brons i trapphallen i Östra riksdagshuset.

Djupt hedrande, säger Bildt själv om uppmärksammandet.

– Jag sätter speciellt värde på att den placeras intill motsvarande medaljong av Thorbjörn Fälldin, säger Carl Bildt i ett pressmeddelande.

Likt flera statsministrar före honom har nu även Carl Bildt, verksam vid posten 1991- 1994 tillägnats en plats i trapphallen i Östra riksdagshuset.

1 av 3 | Foto: Stefan Mattsson
Carl Bildts porträttmedaljong.

Det var under måndagen som riksdagens talman Urban Ahlin avtäckte porträttmedaljongen som är skapad av skulptören Rune Rydelius.

– Självfallet är det djupt hedrande med en medaljong på en vägg här i den riksdag som är vårt folkstyres centrum, och i och kring vilken jag ju verkat på ett eller annat sätt, inklusive som statsminister, i nästan ett halvt decennium, säger Bildt i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Och jag sätter speciellt värde på att medaljongen nu placeras intill motsvarande medaljong av Thorbjörn Fälldin, säger Bildt.

Bildt: Dramatisk och viktig period

Han tillägger även att hans tid som statsminister både var en dramatisk men också viktig period i svensk historia.

– Bland mycket annat tog vi då steget in i den Europeiska Unionen.

Arbetet med medaljongen påbörjades 2016 och det är Bildt själv som har valt ut just Rune Rydelius som skulptör.

Medaljongen modellerades först i lera, men den slutliga gjutningen är gjord i förlorad vaxteknik och gjuten i miljöklassad brons.

Aftonbladet har sökt Carl Bildt för en kommentar.

Dagens tre rubriker 17 april 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Carl Bildt