Varannan ung vill vistas mer i naturen

Av: TT

Publicerad:
Emelie Lovén och Embla Nikolaisen vill tillbringa mer tid i naturen.
Foto: Foto: Privat
Emelie Lovén och Embla Nikolaisen vill tillbringa mer tid i naturen.

Mer än hälften av alla barn och ungdomar vill vistas mer i naturen, enligt en ny Sifo-undersökning.

– Man vill, men det är svårt att hitta både tid och ork, säger 15-åriga Emelie Lovén.

Många vuxna anser att de "minsann var ute mycket mer än dagens ungdom". Men Mattias Sandberg, som forskat i ämnet vid Göteborgs universitet, tror att man underskattar ungas naturintresse.

– Alla säger att de själva var ute mycket mer som barn. Men man tänker inte på hur stor betydelse även enstaka utflykter, skogsbesök och fisketurer faktiskt kan ha, och hur mycket barn gillar det, säger Mattias Sandberg.

Kan kännas kravlöst

I undersökningen, som gjorts på uppdrag av Arla, har 1 018 personer i åldrarna 7–16 år svarat på frågor om sin relation till naturen. Glädje, lugn och spänning är de känslor som främst förknippas med att vistas i naturen.

– Kanske är det så enkelt att de tycker att naturen är kravlös på något sätt. Speciellt i ett samhälle med mycket riktade budskap, konkurrens och jämförelse, säger Mattias Sandberg.

Fyra av fem tillfrågade vistas i naturen minst en gång i månaden, men 59 procent tycker inte att de gör det ofta nog. Mattias Sandberg tror att inrutade scheman och organiserade aktiviteter är det som "hindrar" dem som vill från att ta steget ut.

– Om man tränar tre kvällar i veckan och har matcher på helgen, hur ska man då ha tid för en skogsutflykt också?

Många måsten

15-åringarna Emelie Lovén och Embla Nikolaisen från Sollentuna håller med Mattias Sandberg – det är svårt att hitta tid och ork bland alla måsten.

– Antingen måste man gå på träning eller plugga så det finns inte så mycket tid, säger Embla Nikolaisen.

– Sociala medier påverkar också. När jag kommer hem från skolan och börjar titta på Instagram är det lätt att man fastnar och inte tänker på att tiden går.

"Behöver inte vara svårt"

De brukar vara ute i naturen, gå promenader i skogen eller vid vattnet, ungefär en gång i veckan.

– Man känner sig skönt trött när man kommer in igen. Och om det är något som är jobbigt eller om det är mycket i skolan, kan man koppla bort lite när man är i naturen, säger Emelie Lovén.

Om man som förälder vill stötta barn och ungdomar i viljan att vara ute mer, rekommenderar Mattias Sandberg att "göra det enkelt för sig".

– Åk till någon plats, gör upp en eld och grilla korv. Det behöver inte vara så svårt. Ta med barnens kompisar också, så kommer de att tycka att det är en fantastisk dag, säger Mattias Sandberg.

Publicerad: