Assad trotsar AF – vägrar vika sig

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
MOT Massdemonstrationer mot president Assad i staden Kafranbel.

Trots uppskov från Arabförbundet fortsätter Syriens brutala tillslag att kräva allt fler civila dödsoffer.

Nya sanktioner hänger över Bashar al-Assad – men regimen slår tillbaka hoten.

När klockan i Syrien slog midnatt, och lördagen övergick i söndag, stod det klart att Arabförbundets framflyttade deadline varit verkningslös. Trots upprepade uppmaningar till president Bashar al-Assads regim fortsatte dödandet och bara under lördagen krävdes minst 24 dödsoffer, enligt aktivister.

Granatexplosioner

I belägrade Homs mullrade granatexplosioner genom stadens gator och i flera städer gick säkerhetsstyrkorna dörr till dörr i jakt på dissidenter, enligt Lokala samordningskommittéerna (LCC).

Våldskampanjen fortsatte på lördagens och på kvällen hade minst 10 människor dödats, uppgav gruppen till TT.

Arabförbundet (AF), som nyligen skärpte tonen och stängde av Syrien, har varnat al-Assad för att ekonomiska sanktioner kan vänta om regimen inte godkänner AF:s presenterade fredsplan. Planen innebär ett slut på dödandet, att politiska fångar släpps och att samtal med oppositionen måste inledas, samtidigt som AF vill skicka observatörer till Syrien.

BBC Syrien rapporterade tidigare att Syrien "i princip" hade sagt ja med vissa förbehåll. De förbehållen fick på söndagen formellt avslag, enligt AFP.

Slår tillbaka

Syrien gick ut hårt och sade att förbundet används som ett "verktyg" för att blanda in FN:s säkerhetsråd. Men den syriska regimen säger sig inte har några planer på att låta sig styras.

– Om vi måste slåss så kommer vi att slåss. Vi hoppas att vi inte tvingas slåss för problemen i Syrien kan bara lösa av syrierna, sade utrikesminister Walid al-Muallem vid en presskonferens.

Syrien förnekar att man angriper civila och det hårdnackade motståndet mot en inblandning utifrån återkom i en intervju med president Bashar al-Assad, publicerad i Sunday Times.

– Konflikten kommer att fortsätta och påtryckningar för att kuva Syrien likaså, sade al-Assad.

– Syrien kommer inte att vika sig.

TT

Publicerad: