Åtalas för tre mord

MALMÖ. Peter Mangs berättade för en psykolog att han dödat redan 2003.

Det framgår av åtalet som i dag lämnades in till Malmö tingsrätt.

– Det gick så lätt, så jag gjorde det igen, sa den misstänkte mördaren.

Sedan 2003 misstänks Peter Mangs regelbundet ha skjutit mot oskyldiga personer i Malmö. Fram tills hösten 2010 hade han, enligt åtalet hunnit döda tre personer. Därutöver misstänks han för 12 mordförsök, ett fall av förberedelse till mord, samt övergrepp i rättssak och skadegörelse.

Till varje  åtalspunkt finns teknisk bevisning och vittnesuppgifter.

”Jag tömde magasinet”

Peter Mangs nekar till brotten, men enligt stämningsansökan ska han ha berättat för andra personer om hur brotten har gått till.

För sin psykolog ska han ha berättat att han dödat en person redan 2003.

Enligt psykologen ska han ha sagt:

– Det gick så lätt, så jag gjorde det igen.

Han berättade mer utförligt om mordet på 20-årige Trez West Persson, som sköts i en bil tillsammans med en manlig vän.

– Jag var ute och såg bilen parkerad. Jag kunde lukta mig till att han var kriminell. Först lyste jag in i bilen, jag gick därifrån, sedan gick jag tillbaka igen, lyste på dom igen, sedan retirerade jag. Då försöker de starta bilen och åka. Sedan sköt jag och tömde hela magasinet.

Han berättade också för en nära vän om mordet och sa då att motivet var att han inte tyckte om att invandrare var tillsammans med svenska tjejer.

Berättade i häktet

Under tiden i häktet ska han också ha berättat om sina gärningar.

– För mig nämnde han att han gjort sig skyldig till tre mord och 15 mordförsök, säger en vårdare i polisförhör.

För att vilseleda polisen ringde Peter Mangs själv in och slog larm. Han pekade då ut en granne som han sa låg bakom morden.

Samma person ska Mangs ha hängt ut på olika forum på nätet.

Peter Mangs kopplas till flera av gärningarna genom sitt vapen, en nio millimeters pistol av samma typ som den svenska militären använder.

Pistolen påträffades i hans lägenhet tillsammans med ytterligare ett vapen, en tävlingspistol av kaliber 22. I stora glasburkar samlade sina patroner.

Dödslista på kända människor

I hans dator har polisen hittat en dödslista med flera kända personer. Bland annat skulle han skjuta rapparen Timbuktu och Sydsvenskans politiska chefredaktör Hedi Avellan.

Men i förhören med polisen har Peter Mangs fortsatt att neka till alla brott. Ofta har han bara suttit tigande och stirrat ner i bordet.

Vid ett tillfälle satt Peter Mangs och sjöng USA:s nationalsång. Enligt protokollet slutade han inte att sjunga under hela förhöret.

Det var hösten 2010 som beväpnad polis stormade in i en lägenhet i Slottsstaden i Malmö.

Där grep de Peter Mangs. Polisen hade då spanat på honom i två veckor och blivit allt mer säkra på att de hade hittat den okände skytt som i skydd av mörkret slagit till mot ett stort antal personer med utländsk bakgrund.

Aldrig straffad

Polisen hade redan samma sommar börjat misstänka att det kunde vara en och samma skytt som låg bakom de många skjutningarna i Malmö.

Till slut ledde spåren fram till Peter Mangs, en då 38 år gammal man.

Mangs var aldrig förut straffad och var sedd som en lugn och tillbakadragen man. En intelligent enstöring, som av vissa vänner beskrevs som vapen- och våldsfixerad.

Första offret

Kooros Effatian, 66, misstänks vara Peter Mangs första offer. Han hittades död den 13 juni 2003.

Kvällen den 10 oktober 2009 sköts 20-åriga Trez West Persson till döds i en bil.

Vad åklagaren kommer att yrka på för straff är oklart. I den så kallade paragraf 7-undersökningen som gjorts av Mangs har det framkommit att han kan lida av en psykisk störning, både vid tiden för det misstänkta brottet och vid tiden för undersökningen.

Publisert: