”De mördade fel person”

Av: Pelle Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen misstänker: Mördarna var ute efter offrets släkting

VAR UTE OCH KÖPTE FÄRG Den mördade 55-åringen hjälpte sin 40-årige släkting att renovera ett kafé i Malmö. Nu misstänker polisen att mördarna tog fel när de slog till mot kaféet samtidigt som 40-åringen var ute och hämtade mer färg.
Foto: Foto: JOHAN NILSSON/SCANPIX
VAR UTE OCH KÖPTE FÄRG Den mördade 55-åringen hjälpte sin 40-årige släkting att renovera ett kafé i Malmö. Nu misstänker polisen att mördarna tog fel när de slog till mot kaféet samtidigt som 40-åringen var ute och hämtade mer färg.

MALMÖ. Den 55-årige målaren avrättades, men polisen tror att mördarna tog fel offer på kafét i Malmö.

– Det kan mycket väl tänkas att det var offrets släkting de var ute efter, säger kommissarie J B Cederholm.

Släktingen hade tillfälligt lämnat lokalen när de maskerade och beväpnade männen dök upp.

Dallas Diabeté.

Det är släktingen, 40, som ska driva kafét i centrala Malmö, och sedan en tid tillbaka har han tillsammans med 55-åringen och en 29-årig kamrat arbetat med att måla och renovera lokalerna.

– Strax före klockan ett på tisdagen åkte han i väg för att hämta mer färg. När han kom tillbaka en dryg halvtimme senare var området avspärrat, säger J B Cederholm.

Då hade hans 55-årige släkting förts bort, svårt skottskadad. Han dog under kvällen.

Sköts efter kort ordväxling

Enligt 29-åringen kom två maskerade män ner i källaren där renoveringsarbetet pågick. Efter en kort ordväxling avlossades flera skott.

55-åringen träffades, men 29-åringen lyckades springa till en intilliggande butik och slå larm.

Varför misstänker ni att fel person kan ha mördats?

– 55-åringen som sköts är sedan tidigare helt okänd för oss inom polisen. Hans släkting, som skulle driva kafét, har däremot en mycket diger kriminell bakgrund, säger JB Cederholm.

Enligt uppgift ska 40-åringen ha haft kopplingar till flera maffiagäng. Han uppges också ha varit skyldig pengar.

En som känner den 40-årige släktingen väl är ungdomsledaren Dallas Diabeté, som för några dagar sedan fick utmärkelsen Årets Livsgärning på Aftonbladets Svenska hjältar-gala:

– Jag har känt honom sedan han var tolv. Han har haft det tufft i livet. Han har berättat att han skulle öppna kafé och var verkligen glad för det. Jag tyckte också det var bra att han ville göra något vettigt, säger Dallas Diabeté.

– Det som hänt nu är fruktansvärt, jag trodde inte att han umgicks med konstiga typer längre.

”Aldrig gjort någon illa”

40-åringens pappa, som också känner mordoffret, är bedrövad över det som hänt.

– Det är hemskt, säger han.

Polisen vet inte vad som kan vara motivet till mordet.

Offrets 40-årige släkting har hörts, och uppger att han inte känt sig hotad. För en tid sedan tog han över lokalen. Man renoverade även källaren, som också skulle fungera som samlingslokal.

– Det här skulle inte bli ett kafé för vanligt folk. Allt tyder på att man höll på att förbereda en svartklubb, säger en polis i utredningen.

Den döde 55-åringen har bott i Sverige under lång tid.

– Han har aldrig gjort något illa, han har alltid varit skötsam, säger en bekant till honom. Det som nu hänt är så oerhört tragiskt.

Publicerad: