Nya kandidater till LO-tronen

avPär Karlsson

S-riksdagsledamot lanseras

Kampen om vem som ska ta över efter Wanja Lundy-Wedin som LO-ordförande hårdnar.

Nu slängs en ny joker in i leken när Handels nominerar riksdagsledamoten Helén Pettersson (S).

Dessutom har Pappers lanserat sin egen ordförande – Jan-Henrik Sandberg.

Foto: Riksdagen
Helén Pettersson (S).

Det har länge varit känt att LO:s nuvarande ordförande Wanja Lundy-Wedin ska avgå på kongressen i maj 2012, efter tolv år på posten.

Vem som ska ta över det mäktiga uppdraget är ännu ovisst. Redan innan sommaren lanserades förra SSU-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson som kandidat av IF Metall. "Kålle" – som han kallas – är i dag ordförande för ABF och sågs länge som det enda alternativet.

Joker i leken

Men nyligen nominerade Kommunal, det största LO-förbundet, en egen kandidat – Tobias Baudin, som i dag är förbundets vice ordförande.

I dag slängdes en tredje joker in i leken när Handels nominerade en helt ny kandidat – riksdagsledamoten Helén Pettersson (S) från Umeå.

– Det är otroligt stort och spännande. Jag är jättestolt över att bli nominerad, säger hon.

Pettersson har en bakgrund inom Hotell- och restaurangfacket, där hon engagerade sig redan i tonåren. Sedan dess har hon dessutom jobbat centralt inom LO innan hon kom in i riksdagen för Socialdemokraterna 2006.

”Bred erfarenhet”

Den nya kandidaten vill inte recensera varken Thorwaldsson eller Baudin men menar att hon själv är som klippt och skuren för jobbet som LO-bas.

– Jag har goda kvalifikationer och en lång och bred facklig erfarenhet efter att ha jobbat i alla nivåer av den fackliga rörelsen. Jag har dessutom ett brett nätverk sedan min tid i riksdagen, säger hon. 

Inom LO har det varit vanligt att de större förbunden prenumererat på ordförandeposten.

– Det är på tiden att vi får en LO-ordförande som kommer från någon av de mindre serviceförbunden, säger Helén Pettersson.

Under Wanja Lundby-Wedins styre har LO förlorat nästan 500 000 medlemmar. Fler får inte tappas, menar Pettersson.

– Vi måste ta större plats i opinionen. Vi har tappat mycket sedan alliansen vann valet 2006, då de höjde a-kasseavgiften.

Prata om vad facket är

Men det beror också på att arbetsmarknaden ser annorlunda ut i dag. Det är inte lika lätt att komma in i facket i dag, när många anställningar är korta och otrygga, säger hon.

Dessutom vill hon se att fackets historiska uppdrag lyfts fram.

– Vi måste prata om vad facket är, att det är baserat på en värdegrund, och inte ska ses som en försäkringsinstitution man bara ringer när man har problem. Vi ska vara en motvikt mot kapital och arbetsgivare, säger hon.

I dag har även Pappers lanserat en helt egen kanidat - den fjärde som nominerats. Förbundet vill se sin egen ordförande, Jan-Henrik Sandberg, på LO-tronen.

– LO står inför en situation att byta ut två av tre personer i ledningen och då måste alla förbunden ställa upp med kandidater. Det är så vi ser på det från Pappers sida, säger han till Dagens Arbete.

LO:s valberedning har satt den 20 december som sista datum för att nominera kandidater som kan ta över efter Lundby-Wedin. Men formellt går att nominera namn till ordförandeposten ända fram till kongressen i maj.