Reinfeldt ger tungt uppdrag till sin fru

Fredrik och Filippa Reinfeldt.
Fredrik och Filippa Reinfeldt.

Svenskarna ska bli hälsosammare.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har tillsatt en ny arbetsgrupp som ska utveckla partiets politik i hälsofrågor.

Arbetsledare blir hans egen fru – Filippa Reinfeldt.

– I grunden beror det på att hon har varit sjukvårdspolitisk talesperson i Moderaterna i många år, säger Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

Reinfeldt på Moderaternas pressträff.
Reinfeldt på Moderaternas pressträff.

Efter en lång tid av extern och intern kritik mot regeringens passivitet har statsministern utsett fem arbetsgrupper som ska utveckla Moderaternas politik inför valet 2014.

Leder arbetet

Vid en pressträff på tisdagsmorgonen presenterade Fredrik Reinfeldt vilka som ska leda utvecklingen av Moderaternas politik. En av de fem tyngsta frågorna kommer att vara hur svenska folket ska bli hälsosammare. Den som får leda det arbetet blir statsministerns fru, Filippa Reinfeldt.

– Det är partistyrelsen som har utsett de som ska leda arbetsgrupperna, säger Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

Riskerar du inte onödig kritik?

– Jag tror att det är väl känt att vi båda är aktiva i Moderaterna och att vi har på varsitt håll tunga uppdrag och att det finns ett stort förtroende för Filippa. Det var därmed partistyrelsens mening att hon, trots att hon har den här relationen till mig, ska ha det här ansvaret.

Har du haft någon avvikande uppfattning?

– För mig har det varit viktigt att det har funnits ett brett stöd i den här frågan.

"Krävs mycket intresse för politik"

Beskedet om nya arbetsgrupper kommer efter en lång period av kritik som handlat om Moderaternas idélöshet.

Så sent som i söndags presenterade Aftonbladet en rundringning bland 49 av de 66 ledamöterna i allianspartierna C, FP och KD. 61 procent av ledamöterna tyckte då att M saknar offensiva politiska idéer.

Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror inte att väljarna kommer att reagera på att statsministerns fru blir ledare för en av fem arbetsgrupper inför valet.

– Att Moderaterna utser arbetsgrupper märker inte folk. För att bry sig om detta krävs mycket intresse för politik, säger han.

Den S-märkte statsvetarprofessorn Ulf Bjereld vid Göteborgs universitet ser inte heller han några problem med att Filippa Reinfeldt utses till arbetsledare.

– Det är alltid svårhanterligt när folk är gifta, men här har Filippa Reinfeldt en egen självständig politisk plattform och arbetsgruppen är ett beredande organ, det är inte ett beslutande organ.

"Skickligt strategiskt drag"

Att arbetsgrupperna tillkommit efter att Moderaterna anklagats för passitivitet under en längre tid kan bero på flera saker enligt Peter Esaiasson.

– Det kan absolut vara ett genomtänkt led, men samtidigt tar utveckling av politik tid och det måste sätta sig inför nästa val.

Ulf Bjereld är däremot övertygad att arbetsgrupperna tillkommit för att tysta kritikerna.

– Reinfeldt är en klok politiker som tycker att det ligger något i kritiken. Nu har han 2,5 år på sig att ändra på det. Det är ett skickligt strategiskt drag.

Publisert: