Morden på Utøya

Breiviks plan: studera statsvetenskap

Av: 

Camilla Olsson

Anders Behring Breivik vill studera statsvetenskap i fängelset.

Foto: ALL OVER PRESS ZUMA PRESS

NYHETER

Det kan bli akademiska studier om Anders Behring Breivik hamnar i fängelse.

Samtidigt kan han få betalt för det.

Liksom andra norska fångar kan han ansöka om att få plugga under strafftiden.

Om det blir fängelsestraff för Anders Behring Breivik vill han plugga statsvetenskap. Det säger advokaten Tord Jordet till norska tidningen Verdens Gang.

– Han har sagt att han önskar studera statsvetenskap och att han planerar att skriva flera böcker.

Studier på distans

På norska fängelser finns skolor och det är där som Breivik i så fall kan ansöka om att få studera statsvetenskap.

– I så fall blir det självstudier på distans, man får inte någon universitetslärare i fängelset, säger Andreas Skalberge, avdelningschef på norska justitiedepartementet.

Skeptisk till sprängteknologi

Om Breivik vill ta examen måste han, som andra norska universitetsstudenter, betala en studieavgift på 500 norska kronor per termin.

Vad en fånge tillåts studera beror på ämnet.

– Vill du studera sprängteknologi är vi mer skeptiska eftersom det är en säkerhetsrisk. Men exempelvis juridik, språk eller statsvetenskap går bra, säger Andreas Skalberge.

En fånge som studerar på akademisk nivå kan även ansöka om att få permission för att delta i föreläsningar på det universitet där utbildningen finns.

Får betalt

Liksom i Sverige har fångarna i Norge sysselsättningsplikt. Jobbar eller studerar en intagen får den en ersättning på 60 norska kronor per dag. Deltar man inte i en aktivitet är ersättningen cirka 30 norska kronor per dag.

Den 24 augusti faller domen mot Breivik. Det är då det avgörs om han ska dömas till fängelsestraff eller rättspsykiatrisk vård för massmorden på Utøya och sprängningen i centrala Oslo.

Kostsamt straff

Oavsett vilket straff det blir kommer det att bli kostsamt.

Runt 20 miljoner kronor om året beräknas det kosta om han döms till rättspsykiatrisk vård. Om det blir så kommer han att få använda internet och telefon under viss övervakning. Besök kommer också att vara tillåtet.

Förutom eventuell medicinering kommer han att få stödjande samtal, träning i sociala färdigheter, fysisk aktivitet, arbetsterapi med konst och hantverk, film, tv, spel och social samvaro med personalen.

Blir det fängelsestraff är det bara Ila-fängelse i Norge som uppfyller kravet på säkerhet. Där har Breivik suttit fängslad sedan 25 juli förra året.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden på Utøya

Anders Behring Breivik