Nyheter

Machetemannen dömd till fängelse

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Han högg oprovocerat ner en kvinna på öppen gata med en machetekniv.

Sedan kapande han en minibuss med skolungdomar.

Nu har den 33-årige machetemannen i Sundsvall dömts till åtta års fängelse.

33-åringen gick i mars i år till attack mot Cecilia, 43, vid en parkeringsplats utanför Sundsvalls sjukhus med sin machetekniv.

Han högg henne i benen och ena ögat.

– Han högg så hårt att en benbit lossnade ur underbenet. Den satt fast i ­stöveln. Den vänstra lår­muskeln blev nästan helt avhuggen, och i högra underbenet höggs alla senor av, har hon tidigare berättat för Dagbladet.

Men vansinnesdådet slutade inte där.

Kapade minibuss

Senare samma dag kapade 33-åringen en minibuss med skolungdomar från Nyköping, som hade stannat för att hjälpa honom efter att han hade kört i diket med sin stulna bil. Läraren hotades och ungdomarna fick lämna bussen.

– Jag trodde först att det var en bildel, men sen skrek någon att det var en machete. Vi visste inte vad vi skulle göra, har eleven André, 17, tidigare berättat om attacken.

En av elevernas hund, som lämnats kvar i bussen, hittades senare av polisen kraftigt blödande efter machetehugg.

Fick höras på videolänk

Först när polisen skjutit varningsskott och använt pepparsprej mot 33-åringen kunde han gripas. Han anhölls och placerades i en cell som han slog sönder totalt. Sedan dess har han vårdats på rättpsykiatrisk klinik i Sundsvall. Han ansågs för farlig för att inställa sig personligen vid häktningsförhandlingen och huvudförhandlingen i Hudiksvall. I stället fick han höras på videolänk.

Mannen hade också tidigare tvångsvårdats inom rättspsykiatrisk slutenvård. Han hade en allvarlig psykisk störning och missbruksproblem. Attacken skedde ungefär en månad efter att den slutna vården hävdes.

Under huvudförhandlingen har 33-åringen berättat att hans ursprungsplan för macheteattacken var att döda en läkare han tidigare varit i kontakt med eftersom han kände sig kränkt.

Erkände dråp

När läkaren inte kom attackerade han i stället Cecilia.

Han erkände sig tidigt skyldig till dråp.

– Jag ville bara döda nån, har han tidigare sagt i förhör enligt domen.

Nu döms han av Hudiksvalls tingsrätt till åtta års fängelse för bland annat mordförsök, olaga hot, djurplågeri och våld mot tjänsteman.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen inte led av en allvarlig psykisk störning när brottet begicks och därför kan dömas till fängelse.

Hans advokat Karl-Gösta Myhrberg säger att det kan bli aktuellt att försöka begära att hans klient får vård.

– Vi får ta ställning till om vi ska överklaga eller inte. Domen är inte oväntad, men alla i rättssalen var överens om att vi borde begära en överprövning hos Socialstyrelsen om den rättspsykiatriska utredningen, säger han.

Fotnot: Cecilia är ett fingerat namn.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert: