Nyheter

Strejken avblåst

Av: 

Pär Karlsson

Niklas Eriksson

Butiksanställda får 710 mer i månaden och lageranställda får 665 mer i månaden.
Butiksanställda får 710 mer i månaden och lageranställda får 665 mer i månaden.

NYHETER

5 600 personer stod beredda att gå ut i strejk vid midnatt och butikshyllorna riskerade att stå tomma till helgen.

Nu har stridsåtgärderna blåsts av.

Handels och Svensk Handel har kommit överens.

Christian W. Jansson, ordförande i Svensk handel.

Det blir ingen strejk bland butiks- och lageranställda har blåsts av. Parterna, Handels och Svensk Handel, har kommit överens om ett nytt avtal.

Avtalet ger löneökningar på 710 kronor för butiksanställda och 665 kronor för lageranställda, enligt Handels. Lägstalönerna höjs med 568 kronor i månaden.

Handels krävde en löneökning på 860 kronor, cirka 4,5 procent per år. Dessutom ville man ha en jämställdhetspott på 100 kronor, vilket är ett gemensamt krav inom LO-samordningen som 11 av 14 LO-förbund ställer upp på.

Hade kunnat sprida sig snabbt

Det nya avtalet når inte Handels bud för löneökning men innehåller den satsning på jämställda löner som de har krävt, skriver de i ett pressmeddelande.

– Vi är mycket nöjda med den här överenskommelsen som ligger helt i linje med LO-samordningen. Vi har fått gehör för våra krav på jämställda löner, som andra LO-förbund har varslat till stöd för, säger Lars-Anders Häggström, Handels förbundsordförande.

Handels uppger också att de är har drivit igenom sitt krav på att begränsa möjligheten "att stapla visstidsanställningar på varandra".

"Högt" tycker Svensk Handel

Det nya avtalet som löper över tolv månader ger visstidsanställda rätt till tillsvidareanställning efter ett år hos samma arbetsgivare.

Svensk handel menar att avtalet är i högsta laget men är nöjda med att ha kommit överens.

– Det är mycket glädjande att vi har tecknat ett avtal. Det är högt, men eftersom det även innehåller besparingar för arbetsgivarna håller sig lönekostnaderna på den nivå som har etablerats i årets avtalsrörelse, säger Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Om parterna – Handels och Svensk Handel – inte hade kommit överens om ett nytt kollektivavtal midnatt skulle 5 600 anställda i parti- och detaljhandeln gå ut i strejk. Och redan i helgen hade det kunnat börja eka tomt på butikshyllor runt om i landet.

De senaste dagarna har ett flertal LO-förbund visat sitt stöd för Handels och varslat om sympatiåtgärder. I dag meddelade två till, Kommunal och Hotell- och restaurangfacket, att även de står redo att ta ut medlemmar i strejk. Det innebär att konflikten hade kunnat sprida sig snabbt på den svenska arbetsmarknaden.

”Ett rejält kliv”

Nu har stridsåtgärderna alltså lagts åt sidan.

– Det har varit en tuff avtalsrörelse där vi förhandlat in i det sista. Resultatet är en stor seger för våra krav på jämställda löner och trygga anställningar, inklusive visstidsfrågan, rätten till heltid och fackligt inflytande vid inhyrning, säger Lars-Anders Häggström.

Han säger i pressmeddelandet att det nya avtalet är ett stort steg i rätt riktning.

– Vi har nått ett avtal som tar oss ett rejält kliv på vägen mot att uppnå jämställda löner och vi har lyckats undvika en konflikt, säger Lars-Anders Häggström, Handels förbundsordförande.

Annie Lööf: "Glädjande"

Näringsminister Annie Lööf (C) kommenterade i kväll uppgörelsen mellan parterna i ett uttalande.

– Det är verkligen glädjande att ett avtal nåtts och att allt fler nu är beredda att ta ansvar för att skapa jobb till unga. Det är modigt av parterna att ta steg för att fler ska kunna få ett jobb, arbetslivserfarenhet och ta sitt första steg i kärriären.

Enligt Lööf är de höga ingånglönerna ett problem för unga.

– Därför är detta besked om bättre möjligheter för unga att få jobb inom handeln väldigt välkommet, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Näst sista dagen! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter