Almedalen 2012

Reinfeldt besökte Aftonbladets tält

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

I dag är Moderaternas dag.

Och Fredrik Reinfeldt besökte Aftonbladets tält.

– Det är ett sätt att göra det på, sa han om att utbytta partimedarbetare bidragit till att "öka tempot".

Klockan 15.30 i dag deltog statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i programmet Oj vilken dag!.

Programledare var Aftonbladets debattchef Karin Magnusson, och sidekick Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Frågorna handlar främst om det Reinfeldt tog upp på sin presskonferens tidigare i dag: sänkt bolagsskatt och lanseringen av en "jobbpakt".

Det var trångt utanför tältet och Fredrik Reinfeldt anländer punktligt klockan 15.26.

Blir inget femte jobbskatteavdrag

Om SD:s utspel om att de vill stödja ett femte jobbskatteavdrag säger Reinfeldt:

– Vår reformambition är att en femte gång sänka skatten för normalinkomsttagare, men vi anser inte att det finns utrymme för det i dag. De muskler vi ändå har ska vi satsa på infrastruktur, forskning, innovation. Annat får vänta i nuläget.

– Många har sagt att man ska satsa sig ur krisen i Europa, men det har satt dem i ännu större problem med enorma skulder. Sverige är ett av få lysande undantag. Den förändring vi gjort i avdragsmöjligheter ska användas för att sänka bolagsskatten.

– Man ska vara försiktig med att försätta Sverige i ett läge där man genomför något man inte kan ta tillbaka. De applåder man möter då man genomför något är ingenting motför kritiken man möter då man tvingas ta tillbaka något.

Hur har alliansen hanterat den ekonomiska krisen?

– Sverige är inte frikopplat från det som sker i vår omvärld. Man kan både säga att Europasamarbetet utvecklats av krisen men samtidigt är det många länder som inte gör tillräckligt och en del av åtgärderna som kommer fram löser inte problemen.

– Jag satt med mina 26 kollegor här i torsdags och fredags och gick runt bordet för att höra vad var och en hade för förväntningar. I princip alla sa: jag har förväntningar på att jag ska få mer pengar av er andra. Det kommer inte fungera. Jag tror inte det är vad svenska folket tänkt sig att vi ska använda vår välfärdsekonomi till.

Många utbytta medarbetare

Regeringen har fått kritik för sin idélöshet. Reinfeldt får frågan vad som gått bra i år.

– Så kanske det har varit. Vi är mitt emellan två val. Det som gått bra är att vi skött Sveriges ekonomi väldigt väl, vi har varit väldigt aktiva i de europeiska samtalen kring hur vi ska lösa de europeiska kriserna och vi ser, trots att det blivit en avmattning i svensk ekonomi, ingen sänkning i sysselsättningen.

Kent Persson använder begreppet "öka tempot" mycket. Vad är det partiet ska öka takten i?

– I beskrivningen av hur samhället utvecklas, i förslag som gör något åt problemen.

Lena Mellin påpekar att han själv ökat tempot i det att han bytt ut sina medarbetare i hög takt.

– Det är ett sätt att göra det på. Det är ett sätt att säga "ok, vi har fått kritik. Vi behöver öka tempot", säger Reinfeldt.

Han är inte oroad över katastrofopinionssiffrorna för KD:

– Det har alltid visat sig att opinionssiffrorna för Kristdemokraterna mellan val sedan inte visar sig bli deras resultat. Jag tror att det finns förutsättningar för dem att nå ett bättre valresultat 2014. Jag tror vi ska utveckla vår gemensamma allians. Den fördel vi har är att vi är fyra partier som säger att vi vill ta ansvar för Sverige tillsammans.

"Alla s-ledare beskrivs besegra mig"

Stefan Löfven har enligt en ny opinionsundersökning som presenterats i dag i Expressen, gått om dig i förtroende hos väljarna. Hur ser du på matchen inför valet 2014?

– Min läxa är att ta ansvar för mitt parti, att vi utvecklas och tar fram bra förslag. Sedan inser jag att inför nästa val ställs mitt parti mot något på andra sidan och det kommer säkert bli diskussioner där jag jämförs med Löfven. Det är väl lite för tidigt att säga. Han är den fjärde socialdemokratiska ledare jag möter. De har varit extremt olika. De har en sak gemensamt och det är att de i princip beskrivits som omöjliga för mig att besegra, sa Reinfeldt och mottog skratt och applåder.

Reinfeldt ville inte, på frågan från Karin Magnusson, ge några råd till vad Löfven bör prata om i sitt sommarprogram.

– Han verkar vara en klok man som själv säkert kommer att hitta sina egna ord.

Vad ska du prata om i ditt tal ikväll?

– Jag ska prata om jobbpakten, om krisen i Europa och så kommer jag beskriva den vår jag haft där jag mött människor som jobbar i skift. Det är en miljon människor och det är viktigt att beskriva hur arbetsmarknaden ser ut.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2012

Almedalsveckan