"Självmordsbombare – intresserad?"

avLisa Röstlund

NYHETER

Al-Qaida lägger ut
annonser på internet

Al-Qaida annonserar efter självmordsbombare på internet.

Intresserade uppmanas komma med egna förslag på mål.

– Nappar någon kan de få ett otroligt genomslag, säger Magnus Ranstorp, chef för terrorforskningen på Försvarshögskolan.

Det är Al-Qaidas sektion på Arabiska halvön som annonserar efter självmordsbombare på tre forum:  Al-Fidaa, Shmoukh al-Islam och Honein. Frivilliga till ett "individuellt jihad" erbjuds träning av organisationen.

Den som är intresserad uppmanas skicka ett mejl med kort cv och egna förslag på mål. Högsta prioritet är mål i USA, Israel, Frankrike och Storbritannien.

– Jag utgår från att en krypteringsnyckel erbjuds för mejlen, som i al-Qaidas tidning Inspire, säger Magnus Ranstorp till Aftonbladet.

"Billigt sätt"

– Dels är det ett jippo. Till viss del är det en desperation - att de inte når ut och lyckas. Men det är ett extremt billigt sätt för dem att försöka rekrytera. Nappar någon kan de få ett otroligt genomslag.

En del i Al-Qaidas marknadsstrategi är Inspire Magazine, ett magasin på 50-60 sidor som ges ut en gång i kvartalet, snyggt producerad med fina bilder och lättsamt skrivna artiklar om allt från vad al-Qaida tycker om global uppvärmning till hur man bygger en bomb hemma i mammas kök. I det senaste numret diskuteras Anders Behring Breivik, som organisationen jämför sig med när det gäller metodiken.

– De skriver att hans metoder och mål är mycket mer diffusa och oklara än deras. Att ge sig på kvinnor och barn menar de aldrig är rättfärdigt, oavsett mål. Samtidigt tar de honom som exempel på att solooperationer är vägen framåt.

Kan vara underrättelsetrick

Enligt Ranstorp kan dock rekryteringskampanjen vara en villfarelse.

– Sajterna har legat nere under en tid och det kan vara så att det är underrättelsetjänster som ligger bakom för att fånga upp potentiella terrorister, säger han.

Vad är det al-Qaida främst talar till när man försöker rekrytera?

– När de gäller drivkrafterna bakom rekryteringen så är den ju alltid individuell. Det finns inte en enhetlig profil. Dock är al-Qaidas inriktat på att projektera budskapet att "Väst är i krig med Islam". Bevisföring handlar framförallt om hur väst konspiratoriskt för ett offensivt krig i olika delar av Mellanöstern. Alla händelser och skeenden passas in i denna mall.
Ger Anders Behring Breivik och framgångar för partier som Sverigedemokraterna, som kontinuerligt går till attack mot "islamiseringen", bränsle åt argumenten?
– En polariserande retorik spelar naturligtvis en roll i att driva på extremism. Därför blir det avgörande hur man bemöter al-Qaidas retorik och enhetliga berättelse med nyanserade argument som främjar kritiskt tänkande på olika fronter. Diskriminering och en polariserad retorik kan forcera fram extremism och extremistiska hållningar.