Lena Mellin: Det mesta talar för att Sverige går med

NYHETER

Mötet om europakten pågår för fullt i Bryssel – och det mesta talar för att Sverige går med.

– Får Sverige delta på ett av de kommande paktmötena blir det nog så, säger Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator.

De 17 euroländerna ska enas i en krispakt om tuffare budgetregler. Även EU-länder som står utanför eurosamarbetet kan medverka, däribland Sverige. Ramarna för pakten sattes i december, och om inget ändras i utkastet är det troligaste att Sverige deltar. Det innebär bara att Sverige ingår i pakten – inte att vi går med i eurosamarbetet.

Vad innebär toppmötet för Sverige?

– Pakten kommer att hålla möten minst två gånger om året. Som det ser ut nu får vi delta på ett av mötena om vi är med, och det är på kort sikt betydelsefullt för det svenska inflytandet inom EU.

MP, V och SD mot

– På längre sikt är överenskommelsen viktig för den svenska ekonomin. Euroländerna är viktiga exportländer för oss, och de måste ha ordnad ekonomi för att kunna handla varor av oss, säger Lena Mellin.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna har deklarerat att de tänker rösta mot svensk medverkande i pakten när frågan kommer upp i riksdagen. Därför behöver regeringen Socialdemokraternas stöd.

”Kan förstå Angela Merkel”

Vad talar mot att vi går med?

– Om villkoren ändras så att vi inte får vara med på mötena blir det svårt för regeringen att få igenom beslutet i riksdagen. Socialdemokraterna kräver att vi får vara med på ett möte för att de ska ge regeringen stöd, säger Lena Mellin.

Vad tycker du om Tysklands förslag att EU ska ha en särskilt kommissionär som bara granskar Greklands ekonomi?

– Det kommer inte bli så. Man kan inte peka ut ett land på det där sättet. Samtidigt kan jag förstå hur Angela Merkel tänker, det finns en viss frustration mot att Grekland aldrig levererar vad de lovar när det gäller deras skulder.