Kallt krig i alliansen

Regeringskollegornas iskyla efter sågningen

Gick till hårt angrepp  Centerpartiets ledare Annie Lööf tog bladet från munnen under sitt tal i Alme­dalen i går. Hon gick till hårt angrepp mot sina allianskollegor och kritiserade bland annat bristen på reform­ambitioner. ”Det gemen­samma projektet har tappat fart. Projektets glöd har falnat” sa hon. De andra partiledarna i alliansen ville i går inte kommentera Lööfs utspel.
Gick till hårt angrepp Centerpartiets ledare Annie Lööf tog bladet från munnen under sitt tal i Alme­dalen i går. Hon gick till hårt angrepp mot sina allianskollegor och kritiserade bland annat bristen på reform­ambitioner. ”Det gemen­samma projektet har tappat fart. Projektets glöd har falnat” sa hon. De andra partiledarna i alliansen ville i går inte kommentera Lööfs utspel.

VISBY. Annie Lööf gick till hård ­attack mot det ­krisande sam­arbetet.

Hennes sågning möttes av ­allianskollegorna – med iskyla.

– Jag delar inte hennes uppfattning, säger Acko ­Ankarberg, parti­sekreterare i KD.

Acko Ankarberg (KD).
Acko Ankarberg (KD).

Alliansregeringen har den ­senaste tiden haft det jobbigt. Väljarna flyr och ­regeringen har ­beskyllts för idélöshet. Samtidigt har Kristdemokraterna och Centerpartiet legat under fyraprocentsspärren i flera mätningar.

I går tog C-ledaren Annie Lööf bladet från munnen. Under sitt tal i Almedalen i gick hon till hårt angrepp mot sin egen allians och ­bristen på reformambitioner.

– Det gemensamma projektet har tappat fart. ­Projektets glöd har falnat, sa hon.

Saknade något

Lööf beskrev sina intryck av när hon klev in i Rosenbad för första gången. Hon kände sammanhållning och framgång. Men samtidigt saknade hon något.

– Först kunde jag inte komma på vad det var. Men efter ett tag förstod jag. Det saknades reformtempo. Det saknades reformiver.

Nu vill Annie Lööf ta på sig ­ledartröjan. Hon bjöd in de andra tre partiledarna till sitt barndomshem i småländska Maramö för att bilda ett alliansen 2.0. Hon vill återupprepa succén från 2004 när Maud Olofsson (C) bjöd in de borgerliga partiledarna till hemmet i Högfors.

”Delar inte uppfattning”

Men Annie Lööfs tal om en ­falnande glöd tog allianskollegorna på sängen. Och fick ett ­kyligt mottagande.

– Jag ­delar inte hennes uppfattning. Arbetet pågår redan med att utveckla alliansen samtidigt som vi jobbar med vår egen politik, säger Acko Ankarberg (KD), partisekre­terare.

Hon ställer sig frågande till utspelet eftersom de fyra partierna varit överens när de träffats. Ankarberg vill inte svara på om KD-ledaren Göran Hägglund kommer tacka ja till inviten om ett alliansmöte i Lööfs hembygd.

– Men jag noterar att alliansens ledare möts varje vecka, säger hon.

Även gruppledare Johan Pehrson (FP) är kritisk till Lööfs ordval.

– Att det skulle ­vara en glöd som ­falnat känns inte för mig som en bekant beskrivning.

Bara en ledare

Tomas Tobé (M), ordförande i riks­dagens utbildningsutskott, håller inte heller med Lööf.

– Jag upplever att alliansen har en väldigt god anda. Däremot har de andra borgerliga partierna ­varit tydliga med att de velat ha en tid för partiprofilering, ­säger han.

För honom finns det bara en ­ledare.

– Fredrik Reinfeldt leder arbetet i alliansen. Sen ser jag inget problem med att de lägger förslag i områden där de behöver utvecklas.

Hyllades av egna partiet

I Lööfs eget parti var det ett anat ljud i skällan. C-ledaren ­hyllades av bland andra it- och energiminister Anna-Karin Hatt:

– Det behövs ny energi och ett nytt ledarskap i alliansen. Det ­resonemanget har vi haft i partiledningen och det fångade hon väldigt bra i sitt tal.

De andra partiledarna i alliansen ville i går varken kommentera Lööfs utspel ­eller svara på om de kommer tacka ja till hennes invit.

I en skriftlig kommentar säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.
–  Vi välkomnar en fördjupning av samarbetet. Vi får återkomma kring formerna.

Publisert: