Nyheter

Sexfrågor ställdes på anställningsintervju

Av: 

Karin Winter

NYHETER

Företaget: ”Det måste finnas frågor av privat karaktär”

”Vad har mitt sexliv att göra med om jag är en bra kundtjänstmedarbetare?” säger Victoria, som egentligen heter någonting annat.
”Vad har mitt sexliv att göra med om jag är en bra kundtjänstmedarbetare?” säger Victoria, som egentligen heter någonting annat.

Victoria sökte extrajobb som kundtjänstmedarbetare. På anställningsintervjun fick hon svara på frågor om sitt sexliv och om hon var förstoppad.

– Jag blev illa berörd. Det var för privata frågor, säger hon.

Frågor och påståenden av typen ”Upplever du att du har ett tillfredsställande sexualliv?” och ”Jag har aldrig varit ledsen över att jag är flicka” mötte Victoria när hon var på anställningsintervju på säkerhetsföretaget Niscayah.

Hon fick även svara på om hon ofta var förstoppad, om hon ansåg att hennes föräldrar var goda människor och om hon tycker om att flirta.

– Vad har mitt sexliv att göra med om jag är en bra kundtjänstmedarbetare? säger Victoria, som egentligen heter någonting annat.

Personlighetstest

PG Konsult är Niscayahs samarbetspartner och det är dit testet skickas för utvärdering. Testet är utformat av University of Minnesota och är världens mest använda personlighetstest. Det används främst inom psykiatrin och rättspykiatrin, men har även börjat användas inom rekrytering av högrisktjänster.

Thomas Hansson, psykolog på PG Konsult, bekräftar att frågor om sexualliv finns i testet.

– Det finns ett stort behov av att få grepp om personliga karaktärsdrag som är viktiga för att personen ska kunna leva upp till de krav som företaget ställer på sina medarbetare, speciellt inom högriskyrken, säger han.

”Har viss betydelse”

– Det handlar om att personen ska vara i grunden en väl fungerande, stabil person, socialt mogen och välanpassad, ärlig och inte är asocial eller har liknande läggning.

Hur kan ett tillfredsställande sexualliv avgöra om man är stabil och välfungerande som person?

– Enskilda svar har ingen betydelse för resultatet.

Men om det finns flera frågor om ens sexualliv måste det väl ha betydelse för resultatet på något sätt?

– Viss betydelse har det. Det måste finnas frågor av privat karaktär och det är priset man får betala – det kan inte bara handla om vardagsföreteelser, säger Thomas Hansson.

Ska kolla över testet

Katarina Lilja, HR-chef på Niscayah, medger att frågorna kan framstå som märkliga, men anser att de då är tagna ur sitt sammanhang. Däremot säger hon att ingen ska känna sig kränkt av att söka jobb hos dem.

– Vi ska göra en genomlysning av testet och kolla om det finns andra tester som är lika tillförlitliga men som inte kan upplevas som kränkande.

Victoria blev illa berörd av frågorna och blev avskräckt inför att jobba på Niscayah.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert: