Snuset som hotas av EU

Publicerad 2012-04-29

Vanligt snus ska inte beröras, men smaksatt snus ska bort, förtydligar EU-kommissionen nu.

Vanligt snus ska inte beröras, men smaksatt snus ska bort, förtydligar EU-kommissionen nu.

Det lugnar varken Swedish Match eller svenska EU-politiker – tvärtom.

– Det här bekräftar ­hotet mot all snus, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).

Aftonbladet kunde tidigare avslöja att det svenska snuset återigen hotas av EU-kommissionen. Enligt ett kommande förslag förbjuds smaktillsatser i tobak. Samtliga svenska snussorter innehåller något av smakämnena på förslagslistan.

Om dessa ämnen förbjuds innebär det slutet för svenskt snus som vi känner det i dag, enligt branschledande Swedish Match.

EU-kommissionens hälso­kommissionär John Dalli kom i förrgår till Europaparlamentets utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet för att svara på ledamöternas frågor.

Han klargjorde att kommissionen gör skillnad på snus med karakteristiska smaker – som mentol, kakao och lakrits, som ger en specifik smak åt tobaken – och ”vanligt snus”, som ska få vara kvar.

Blir orolig

– Det finns ett undantag för den svenska snusen och den kommer inte attackeras, vare sig bakifrån eller framifrån. Men talar du om chokladsmak på snus kommer den att tas bort, precis som vi ska försöka ta bort sådan smak från cigaretter, säger Dalli på en ljudupptagning som Aftonbladet får ta del av.

Uttalandet gör moderate EU-parlamentarikern Christofer Fjellner orolig. John Dalli har dålig kunskap om snus som produkt, säger Fjellner.

– Det råder ingen tvekan om att Dalli vill förbjuda vissa sorters snus – det säger han ju explicit, trots att han inte har med frågan att göra.

Han fortsätter:

– Dalli kan ha rätt att resonera vad cigaretter får innehålla i Europa eftersom vi tillåter det. Man kan ha diskussionen hur snus ska få vara, men det är Sverige som ska bestämma det.

För Swedish Match innebär förslaget att en mindre del av sortimentet med karaktärssmaker rakt av försvinner.

Och Patrik Hildingsson, företagets informations­direktör, är orolig även för ­ordinarie snusutbud.

– Rökaromen i Ettan innehåller exempelvis vanillin och General-snus innehåller citrusarom. Ska EU då smaka av varje snussort för att känna om det kan skönjas en apelsinsmak eller inte?

Snusentusiasterna håller med.

– Det känns inte okej att EU lägger sig i vad för snus man ska få snusa. Det borde ju vara upp till var och en, säger Kajsa Andersson, 21, från Stockholm.

Starka protester

Aftonbladets avslöjande om hotet mot snuset har lett till protestsajter där besökarna mejlat klagobrev till EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Den senare frågades i går ut av socialdemokratiske riksdagsmannen Kenneth Forslund om hur svenskt snus ska räddas.

Reinfeldt svarade att ­målet är att Sverige ska få behålla sitt snus – och sälja till övriga Europa.

– Men det här innebär ­inte att det inte finns stridigheter kring detta.