Efter fusket – nu kan frågorna strykas

avSusanna Vidlund

Fyra ord läckte ut i förväg från högskoleprovets ordförståelseavsnitt på Flashback i lördags.

Det kunde Aftonbladet avslöja igår.

Nu överväger man att stryka orden från provresultaten, säger Lennart Ståhle, stabschef på Högskoleverket.

Orden som läckte ut på Flashback.

– Det här är en allvarlig händelse på det sätt att det kan rubba tilltron till högskoleprovet på sikt. Därför sätter vi in väldigt starka åtgärder för att räta upp de rutiner som har gått snett, säger Ståhle till Aftonbladet.

Kan det här påverka resultatet för enskilda individer?

– Nej, vi stryker ju för alla. Men det måste ske någon typ av omviktning som jag inte kan gå in på eftersom den är så pass teknisk. Men vi funderar över olika utvägar och har bett Enheten för pedagogiska mätningar vid Umeå Universitet att titta närmare på vad det kan ge för konsekvenser. De kan teknikaliteterna runt det här.

Kommer folk tvingas vänta längre på sina resultat nu?

– Nej, man ska inte behöva vänta längre på resultatet från Högskoleprovet. De ska levereras inom samma tidsram.

Se över rutinerna

Exakt hur orden kunde läcka ut i förväg kan inte Lennart Ståhle förklara.

– Men uppenbarligen har någon fått tag i fyra ord i ordprovet och sedan publicerat orden på Flashback. Så ska det inte gå till och det ska inte kunna hända. Vi måste titta på det här och se vad som har hänt.

Han anser att rutinerna kring hanteringen av provet har varit bra och påpekar att läckor aldrig förekommit förut.

– Uppenbarligen är rutinerna inte tillräckligt bra. Detta ska inte kunna hända. Därför ska vi nu gå igenom rutinerna och se var de har brutits och se till att det här åtgärdas så det inte händer igen.

18 minuter innan

Det var i igår som Aftonbladet kunde avslöja att frågor ur högskoleprovet som 65 500 personer skrev, hade läckts ut i förväg på internet.

Klockan 13.42, 18 minuter innan provets ordförståelseavsnitt startade, lade en användare på forumet Flashback ut orden placebo, cellofan, bohemisk och kortege i tråden "Högskoleprovet".

Klockan 14.00 inleddes provet och då dök orden upp igen. Men denna gång i provhäftet.

Efter att provpasset var över tackade flera användare läckan som lagt ut de fyra orden på nätet. "Tack som fan, hann kolla upp dom precis innan provet", skrev en användare. "min hjälte", skrev en annan.

Motsvarar 0,1 poäng

Nyheten om de läckta frågorna har upprört många.

Enligt författaren Nils Holmegaard som skrivit boken "Den kompletta guiden till högskoleprovet" är kan fyra ord vara värda minst 0,1 poäng enligt normeringstabellen för det senaste högskoleprovet. Högsta poäng ligger på 2,0.

– Det här kan innebära skillnaden mellan att komma in på en utbildning eller inte.