”Har aldrig sett något liknande”

Den mystiska cirkelformationen har blivit en världsnyhet.

Nu har de första bilderna från Östersjöns botten släppts – men de ger få svar.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger dykaren Stefan Hogeborn, som var först på plats.

Skattletarna Peter Lindberg och Dennis Åsberg hittade den mystiska cirkeln i Östersjön förra året. Deras sonar återgav bilder av ett stort cirkelformat objekt, omkring 90 meter i diameter och på över 80 meters djup.

Bestod av stenblock

För två veckor sedan sjösatte Åsberg och Lindberg en dykexpedition för att undersöka cirkeln närmare, och nu har dykarna varit nere på bottnen i området.

Men trots att dykare har undersökt cirkeln på nära håll har de inte blivit klokare på vad det är för något. Stefan Hogeborn är en av dem som varit nere vid cirkeln. Han beskriver det som att cirkeln utgörs av mindre stenblock, 2,5 meter breda och 8 meter långa.

– Stenarna bestod av något som liknar sandsten, men mycket hårdare. Vi fick slå med en slägga för att få loss mindre bitar, och då yrde det upp något svart från dem, som om de vore vulkaniska. Jag tror inte att det är svenskt urberg, säger Stefan Hogeborn.

”Omöjligt säga säkert”

Det fanns även mindre stenar ovanpå formationen, som låg i mindre cirklar.

– Det var som att cirkeln var magnetisk. De här mindre stenarna i cirklar upptäckte vi på många olika ställen. Jag har aldrig sett något liknande, säger han.

Martin Jakobsson, professor i geologi vid Stockholms universitet, har undersökt de bilder som nu släppts av cirkeln:

– Det är väldigt stor sannolikhet att det är en naturlig bergsformation på botten. Men det är omöjligt att säga säkert efter att bara ha sett bilderna, säger Martin Jakobsson.

Expeditionen har nu tagit prover med sig från cirkeln, som ska överlämnas till geologer för analys. Dessutom väntar fler dykningar.

Publisert: