Morden på Utøya

”Breivik bör inte dömas till fängelse”

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

OSLO. Ett sorl utbröt i sal 250 när åklagarna kom fram till sin slutsats: Att Breivik bör dömas till tvångsvård.

Missnöjd med svaret gjorde han den hälsning som han fått så mycket kritik för innan han leende lämnade salen.

Det är frågan som stötts och blötts under de senaste veckorna i Oslo tingsrätt. Är Anders Behring Breivik otillräknelig eller inte?

Var han psykotisk när han mördade 77 personer den 22 juli eller visste han precis vad han gjorde och varför?

Dömas till tvångsvård

I dag förde åklagarna Inga Bejer Engh och Svein Holden fram sin slutsats när de pläderade för rätten. Det de yrkar att han ska dömas till tvångsvård.

De anser att det finns för många tvivel om massmördarens psykiska hälsa för att döma honom till fängelse.

– Enligt vår åsikt är det värre att en psykotisk döms till fängelse än att en som inte är det döms till psykisk vård, säger åklagare Svein Holden.

När han kom till slutsatsen utbröt mummel i salen:

– Breivik bör inte dömas till fängelsestraff utan till tvångsvård.

Vill se fängelsestraff

Bland det norska folket är åsikten klar. Tre av fyra vill enligt en undersökning att Breivik ska dömas till fängelse. Bland hans offer och de anhöriga till de som dog är man inte lika eniga annat än att man vill att han ska dömas till ett långt, långt straff.

Anders Behring Breivik, som gett sina försvarare ett klart uppdrag, att få honom dömd till fängelse och inte vård, log och log igen under åklagarnas plädering. Uppenbart missnöjd med deras yrkande gjorde han sin omtalade hälsning när han lämnade salen.

Mår dåligt av hälsningen

Hälsning, med den högra handen knuten, har beskrivit av experter som ett eget påhitt av Breivik, något som ska betyda kamp och ära. Oavsett betydelsen har den fått offer och anhöriga att må dåligt och några dagar in i rättegången ombads han att sluta med den.Något han gjorde. Tills i dag.

– Det var uppenbart att han var missnöjd, sa målsägarbiträde Frode Elgesem efteråt.

Kom som en chock

För många av de anhöriga kom beskedet om att åklagarna ser Breiviks som otillräknelig som en chock.

– Att man kan göra en så vidrig handling, och så inte behöva står till ansvar för den? Det enda den här mannen lyckats med i sitt liv är att mörda 77 människor och ödelägga familjer. Vi sitter med en sorg som aldrig kommer att försvinna, och ett liv som aldrig mer blir detsamma, säger Trine Aamodt vars son Diderik, 19, sköts till döds på Utøya till VG.

Tar bara hänsyn till lagen

Åklagarna sa på en presskonferens efteråt att de inte kan ta hänsyn till människors reaktioner på deras yrkande. De kan bara ta hänsyn till lagen.

– Och jag måste kommentera en sak. Det har spekulerats mycket i att om han döms till tvångsvård så är han ute och går på gatorna i morgon igen. Vissa har kommit snabbt ut, ja, men vi har vissa mördare som sitter på rättspsyk som aldrig kommer ut igen.

– Det är heller ingen i Norge förut som är dömts till tvångsvård och som har dödat 77 personer. Så att jämföra andra fall med detta, och hur snabbt man kommit ut, går inte, avslutade Inga Bejer Engh.

I morgon är den allra sista dagen i rättegången. Då ska försvaret hålla sin slutplädering och Anders Behring Breivik lämna sin allra sista kommentar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden på Utøya

Anders Behring Breivik