Röster höjs om mjuk kupp i Egypten

Publicerad:
Uppdaterad:

Kairo. Egyptens parlamentet upplöses. Nu anklagar kritiker armén för en mjuk kupp.

En tredjedel av parlamentets ledamöter har ogiltigförklarats av Egyptens högsta författningsdomstol.

Domstolen klargör att vissa regler i parlamentsvalet tidigare i år, som gav makten till landets islamister, var grundlagsvidriga. Enligt chefsdomaren Faruk Soltan måste nyval nu utlysas.

– Domslutet angående parlamentet innebär att parlamentets underhus upplöses i sin helhet därför att lagen som låg till grund för valet strider mot författningens regler, säger han till Reuters.

Författningsdomstolen fastslog att vissa artiklar i parlamentsvalslagen med avseende på direktomröstningssystemet är grundlagsvidriga.

Utslaget sätter ett frågetecken för hela parlamentets legitimitet. Enligt parlamentets talman, islamisten Saad al-Katatni, måste man överväga hur beslutet ska hanteras. I avsaknaden av en författning, som upphävdes efter Hosni Mubaraks fall, har ingen myndighet rätt att upplösa parlamentet, säger Katatni enligt AFP.

Maktkampen mellan militären och det mäktiga Muslimska brödraskapet har i månader bubblat, med brödraskapet som dominerande parti i parlamentet och militären med grepp om regeringsmakten. Men domstolens beslut cementerar inte bara chanserna för Shafiq, som av många uppfattas som militärens presidentkandidat. Det innebär dessutom att parlamentets makt nu tycks tillfalla militären.

– Det är en militärkupp som fortsätter att avslöjas dag för dag, säger Islam Abdel-Rahman, aktivist med koppling till Muslimska brödraskapets parti Frihets- och rättvisepartiet (FJP) till TT.

Flera islamistiska politiker riktade liknande kritik mot armén, bland annat representanter för Muslimska brödraskapet och den tidigare presidentkandidaten Abd al-Munim Abu al-Futuh.

Egyptens styrande militärråd säger att helgens avgörande omgång av presidentvalet ska genomföras som planerat.

TT

Publicerad: