Bonde sköt björn i hage

avVictor Stenquist

”När den var 15 meter ifrån sköt jag”

Foto: FOTO: LÄNSSTYRELSEN
Ville skydda korna Björnen dök upp vid bondens hage och när den gjorde ett utfall mot korna blev den skjuten. Polisen inledde en förundersökning.

Björnen hade redan tagit en kalv.

När den skulle gå till ny attack i kohagen fick bonden nog.

– Björnen var på väg mot korna och när den var 15 meter ifrån sköt jag, säger bonden till Jakt & Jägare.

När lantbrukaren från Lekvattnet i Värmland klev upp i måndags morse gjorde han en otrevlig upptäckt.

– Natten mellan söndagen och måndagen var björnen här och tog en kalv för mig. Jag upptäckte björnen utanför hagen där han stod och åt på någonting, säger bonden till tidningen Jakt & ­Jägare.

I torsdags kväll var det dags igen.

Flera dräktiga kor

På nytt stod björnen i hagen där ett 20-tal kor samtidigt befann sig. Den ögnade korna, varav flera var dräktiga.

– Några av dem skulle när som helst kalva. Korna var inte ett dugg rädda för björnen, men stod och blängde på den, säger Per Larsson, naturbevakare på läns­styrelsen i Värmland, till ­Aftonbladet.

När bonden kom ut gav björnhannen honom en blick, men flyttade snart ­fokus tillbaka till korna.

Då björnen gjorde ett utfall mot korna höjde bonden sin bössa.

– Björnen blev skjuten inne i hagen och föll först ihop. Efter skottet reste den sig och sprang rakt in i elstängslet på andra sidan hagen. Den fastnade i taggtrådsstängslet där den dog, säger Per Larsson som efter skjutningen har granskat händelseförloppet.

Ovanligt med attacker

Björnen vägde 138 kilo och fördes först till polisstationen i Torsby. Därefter skickades den till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala, där man ska fastställa skottvinklar som kan styrka bondens berättelse.

Polisen inledde en förundersökning om jaktbrott, men uppger för Aftonbladet att bonden av allt att döma agerat korrekt då han med stöd av jaktförordningen skyddat angrepp på tamdjur.

Att björnar attackerar tamboskap i Värmland är relativt ovanligt, enligt Per Larsson. Björnhannen i Lekvattnet ska relativt nyligen ha tagit sig ur sitt ide.