Nyheter

Var fjärde svensk vill att kungen granskas

Av: 

Erik Wiman

Josefin Sköld

Niklas Eriksson

NYHETER

Ulf Bjereld om Aftonbladets unika Sifo-undersökning: Det är anmärkningsvärt

Klicka på bilden för större grafik.
Klicka på bilden för större grafik.

Var fjärde svensk vill ha en utredning för att granska om kungen ljugit för folket.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt, det är en oerhört extraordinär åtgärd, säger S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld.

I Aftonbladets unika Sifo-undersökning får svenska folket tycka till om kungaskandalen. På frågan om en oberoende utredning ska granska om kungen ljugit för svenska folket, något som i dag inte är möjligt att genomföra, svarar en av fyra ja.

– Signifikant fler i åldersgruppen 50-64 år vill inte ha en oberoende undersökning jämfört med andra åldersgrupper, säger Jon Andersson, projektledare på Sifo.

”Signal till kungahuset”

Att var fjärde svensk vill ha en oberoende utredning tycker S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld är anmärkningsvärt.

– Det är en oerhört extraordinär åtgärd. Det är en signal till kungahuset när så många vill se en åtgärd som är så kraftfull, säger han.

Men hela 65 procent av svenskarna tycker enligt undersökningen inte att det behövs någon utredning av om kungen har ljugit.

– Det är ett uttryck för att de fortfarande har stort förtroende för kungen, vi vet sedan tidigare att det har försvagats sedan boken "Den motvillige monarken" men från en oerhört hög nivå, säger Ulf Bjereld.

Varannan vill ha Victoria

Varannan svensk vill också att kungen ska lämna tronen till kronprinsessan Victoria inom tio år. 34 procent vill att han sitter kvar till sin död. Sifo-undersökningen visar att kungen har störst stöd att sitta kvar livet ut hos män - 41 procent av männen vill att han avgår inom tio år, jämfört med 60 procent av kvinnorna.

Hovexperten Roger Lundgren på magasinet S är positivt överraskad av resultatet i undersökningen.

– Det här visar att folket litar på sin kung och att han har ett starkt stöd även när det blåser. Jag tror att folket är less på det här, de vill som kungen vända blad, säger han.

Känslig fråga i KU

Aftonbladet har pratat med konstitutionsutskottets medlemmar och rundringningen visar att frågan om en utredning är känslig. Bland de 14 av 17 ordinarie ledamöter som svarat är det bara ordförande Peter Eriksson, MP, som ger ett rakt besked:

– Ja, man bör i alla fall fundera över hur en granskning skulle kunna organiseras.

Andra svar är "inte direkt" och "jag är tveksam". Andreas Norlén (M) hänvisar till partikollegan Per Bill, som säger:

– Inga kommentarer.

Fotnot: Ett riksrepresentativt urval på 1 000 personer deltog i Sifo-mätningen som genomfördes genom telefonintervjuer i går, den 5 december.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Scribd
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter