Nyheter

Fem vänner försvann i ovädret

Av: 

Anders Munck

Victor Stenquist

NYHETER

Chefen om besättningen: Vi är som en liten familj

Besättningen på Herculesplanet var goda vänner och stationerade på samma ­flygplats.

Nu samlas de anhöriga på Gardermoens militära flygstation.

– Ovissheten är tuff, säger Ola Christensen, informatör på basen.

Aftonbladets team på plats vid fjällstationen i Nikkaluokta: Lasse Allard, Olof Svensson och Kenneth Paulsson.
Aftonbladets team på plats vid fjällstationen i Nikkaluokta: Lasse Allard, Olof Svensson och Kenneth Paulsson.

De anhöriga svävar fortfarande i ovisshet om tillståndet för sina älskade.

Kapten Ståle Garberg, 42, överstelöjtnant Truls Auden ­Ørpen, 46, kapten Bjørn Yngvar Haug, 40, kapten Siw Robertsen, 45, och kapten Steinar Utne, 35, är de fem norska officerare som saknas efter att ett Herculesplan försvunnit på väg mot Kiruna.

Vid 11-tiden i dag gick det norska försvaret ut med bilder på de saknade.

Känner varandra väl

Fyra av dem är besättningsmedlemmar på det saknade planet, två piloter och två lastledare, medan den femte följde med som passagerare för att sedan delta i militär­övningen Cold response.

Besättningen arbetade på Gardermoen och känner varandra sedan länge. Kvar på flygplatsen finns deras kollegor, som har följt dramat därifrån.

– Alla som saknades är fina kollegor med goda värderingar. Alla har sambor, vissa har barn. Våra tankar går till dem, säger överste Diederik Willem Kolff till norska Verdens Gang.

Han fortsätter:

– De som jobbar på Gardermoen är som en liten familj. Vi är ett stort gäng vänner som upplever detta väldigt starkt.

Piloterna på det försvunna planet nämns som ”två av de bästa i landet” av Norges försvarschef Harald Sunde. Många av deras vänner deltog under sökandet i natt.

– Det är klart att det är ­extra tungt när man letar efter ­någon man känner, säger Fredrik Tandberg, pressofficer på Gardermoen.

På flygplatsen var många ledsna och hoppades in i det sista på ett positivt besked från svenska fjällen.

– Stämningen här är tryckt och tung nu. Det är en speciell sammanhållning bland ­piloter och de som arbetar med flygplan, och den påverkas såklart av detta, säger Tandberg.

”Enorm chock”

Gardemoens chef Diederik Willem Kolff hade den tunga uppgiften att meddela de ­anhöriga att deras nära saknades efter olyckan.

– Det var en enorm chock för alla. Det var svårt att ge dem beskedet, men vi måste komma ihåg att de fortfarande bara är saknade, sa han ­under en presskonferens sent i går kväll.

En ännu värre chock levererade den norske försvarsministern Espen Barth Eide när han i går kväll meddelade att de fem ombord hade ­hittats döda.

– Det är med djup sorg jag har mottagit beskedet om att vi har mist fem officerare, skrev ministern i ett ­pressmeddelande.

Det skickades ut strax efter klockan 20 i går kväll. I meddelandet uttryckte Espen Barth Eide sina kondoleanser.

– Våra tankar går i dag till de omkomnas familjer, kollegor och alla berörda, skrev försvarsministern i pressmeddelandet.

Men allt var ett stort misstag.

Gav nytt besked

Kort efteråt skickade regeringen ut ett nytt pressmed­delande där de dementerade uppgifterna. I det nya med­delandet framkom att planet ännu inte var funnet.

”Vi beklagar väldigt, ­väldigt, väldigt. Den som ­publicerade meddelandet är mycket ledsen, det skulle självklart inte ha skett”, skriver Marita I Wangberg, kommunikationsrådgivare på norska utrikesdepartementet, i ett Twitter-inlägg.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter