Finanspolitiska rådet: ”Borg är för snål”

avElisabeth Marmorstein

Foto: ANDREAS BARDELL
Regeringens och Borgs jobbskatteavdrag ser bra ut på ­papperet, men ingen verkar veta var notan hamnade.

Anders Borg är för snål och halveringen av restaurangmomsen ger inga nya jobb.

Den sågningen gör Finanspolitiska rådet i sin senaste årsrapport.

– Sänkningen av restaurangmomsen får två plus, säger ordförande Lars Jonung.

Finanspolitiska rådets uppgift är att granska finansminister Anders Borg. Varje år i mitten av maj kommer domen, som hittills innehållit både ris och ros. Så är det även i år. Den nye ordföranden Lars Jonung slår fast att svensk ekonomi har klarat sig väl jämfört med andra länder.

– Rådets slutsats är att Sverige har starka offentliga finanser, säger han.

Det innebär inte att rådets ledamöter är nöjda med regeringens insatser. Tvärtom.

”Håller för hårt i plånboken”

Enligt rådet håller Anders Borg för hårt i plånboken. De stora säkerhetsmarginaler finansministern strävar efter är inte nödvändliga. De kan i värsta fall till och med förvärra en nedgång i ekonomin.

Redan i morse presenterade rådet sina slutsatser för finansministern på hans arbetsrum.

– Han lyssnade på våra argument men höll inte med oss. Han vill ha mer säkerhetsmarginaler i ekonomin, säger Lars Jonung.

Anders Borg vill inte kommentera rådets rapport. I ett pressmeddelande slår han fast:

- Tack vare goda säkerhetsmarginaler har vi värnat förtroendet för de offentliga finanserna och samtidigt säkrat handlingsutrymme för kraftiga stimulansåtgärder om vi återigen skulle uppleva efterfrågefall av samma storleksordning som 2009.

Rådet har tidigare kritiserat halveringen av arbetsgivaravgifterna för unga under 26 år. Nu har sågar de även halveringen av restaurangmomsen som blev verklighet efter årsskiftet.

– Sänkningen har karaktären av ett branschstöd, säger Lars Jonung.

”Moms är viktigt”

Regeringen är alldeles för hoppfull när de hävdar att reformen ger 6000 nya jobb. Hur många det skulle kunna bli har rådet inte tagit ställning till. Men risken är att fler branscher börjar kräva sänkningar och då undergrävs moms som skatt.

– Vår uppgift är att vara vakthund och värna svensk ekonomi. Moms är en viktig och bra skatt som inte bör urholkas, säger Lars Jonung.

Enligt finansdepartementet är krogpriserna fyra procent lägre nu än före sänkningen vilket kommer minska ungdomsarbetslösheten.

Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson för S, är inte förvånad över rådets analys.

– Vi har också varit oroade för att regeringen överskattar effekterna av restaurangmomsen. Även finansdepartementets egna tjänstemän har ju ifrågasatt beräkningarna, säger hon.

Men även hon berömmer Borg för de starka offentliga finanserna.

– Där har regeringen gjort ett bra jobb men de har misslyckats med jobben. Det är viktigt att använda statens pengar på ett så ett effektivt sätt som möjligt när reformutrymmet är litet.