SD inte välkomna på fotbollsmatch

Foto: Fredrik Reinfeldt på planen 2007.
NYHETER

Sedan flera år möts regeringen och oppositionen i en fotbollsmatch.

I år ville SD vara med och spela – men stoppades.

– Det är sandlådenivå på alltihopa, säger riksdagsledamoten Per Ramborn (SD).

Den 22 maj är det inte bara dags för kungligt dop. På fotbollsplanen ska alliansen möta de rödgröna i en sedvanligt hård batalj.

I år ville gärna Sverigedemokraterna delta i matchen på Kaknäs idrottsplats i Stockholm och sända fyra riksdagsmän till oppositionens trupp, skriver Svenska Dagbladet.

Men oppositionen ville inte ha dem.

– Jag kontaktade oppositionens ansvariga för laguttagningen via mejl och fick svaret tillbaka att det snarare var en match mellan de rödgröna och alliansen och då kunde inte vi vara med, säger SD:s Per Ramborn till Aftonbladet.

Kollat igenom protokoll

SD:s riksdagsledamot var inte nöjd med svaret.

– Jag har kollat igenom protokoll från gamla matcher och det står klart och tydligt att det varit mellan oppositionen och regeringen. Det är en efterhandskonstruktion allting.

De rödgrönas kapten Christer Adelsbo (S) menar däremot att SD, om något, skulle vara med i alliansens lag.

– Det är bara att titta på hur de röstar i kammaren. I mindre än en procent av fallen stödjer de rödgröna, annars stödjer de regeringen, säger Adelsbo.

Han påpekar att det fram till 2006 var ett rent socialdemokratiskt lag som mötte övriga riksdagspartier, oavsett om S var i regering eller opposition. Först efter det släpptes V och MP in i truppen.

– Jag har förklarat detta för Per, men det kan hända att de vill göra en grej av det. Det har aldrig varit en match som riksdagen har ordnat mellan regering och opposition.

”Är löjligt”

Förklaringen har inte fallit väl ut.

– Det är löjligt helt enkelt. Det är bara att beklaga att de vill hålla på och göra politik av det. De har beröringsångest med oss naturligtvis, säger Per Ramborn.

Han är inte den enda som beskriver bråket som barnsligt.

– Jag tycker att det är fullständig sandlåda, löjligt. Om nu Stefan Löfven kunde stå på samma sida som Sverigedemokraterna i studion under partiledardebatten, så kan man undra varför de plötsligt inte får vara med det fotbollslag som oppositionen ska sätta samman, säger riksdagsledamoten Anders Hansson (M) till SVD.

Hansson tycker inte om förslaget från S om att Sverigedemokraterna ska spela med alliansen.

– Det är en hittepålösning från Socialdemokraterna. Det blir ett löjets skimmer över det hela. Sverigedemokraterna ingår de facto inte i regeringen. Det är tragiskt att man politiserar en fotbollsmatch som varit tradition under så många år, säger han.