Nyheter

Polisen knackade på – och tog deras Dallas

Av: 

Helena Lindstam

NYHETER

Gwens och Gunnars hund avlivad – mot deras vilja

"HAN VAR PIGG" Dvärgpudeln Dallas togs hastigt i från Gwen Lundström och Gunnar Lindegren. De sörjer nu sin hund som dog nio år gammal.
"HAN VAR PIGG" Dvärgpudeln Dallas togs hastigt i från Gwen Lundström och Gunnar Lindegren. De sörjer nu sin hund som dog nio år gammal.

Dallas sprang glatt fram till dörren för att hälsa på besökarna.

Med sig hade de två poliserna ett papper från länsstyrelsen: Hunden lider och ska omedelbart avlivas.

Några timmar senare var den glada dvärgpudeln död.

Paret har tända ljus runt urnan med Dallas aska.

Hunden Dallas behandlades i flera år för artros, en successiv nedbrytning av ledbrosket. I vinter hade den nioåriga dvärgpudelns tillstånd gått upp och ner. När poliserna kom var han pigg och glad sedan en tid.

– Han åt som han skulle. Vi kunde rasta honom och magen var det inget fel på. Han viftade på svansen och skuttade runt när han var på humör, säger husse Gunnar Lindegren.

”Han var ju pigg”

Han och matte Gwen Lundström hade ingen aning om att Dallas veterinär dagen innan anmält att deras hund led till länsveterinären.

– Veterinären sa att eftersom Dallas hade allvarlig artros och att skadan i benet inte var behandlingsbar så borde hunden omedelbart avlivas. Men ingen känner ju vår hund bättre än vi. Han var ju pigg, säger Gunnar Lindegren.

Ytterligare en veterinär bedömde att det var dags för avlivning. Länsveterinären fastställde då beslutet och djurskyddspolisen ryckte ut för att verkställa.

– Poliserna var ändå mänskliga. De lät oss följa med, de tyckte inte om jobbet, det såg vi på dem. Nu fick Dallas trots allt ett värdigt slut eftersom han låg i Gwens famn när han avlivades.

Överklagar beslutet

Dallas är död, men matte och husse har valt att överklaga beslutet.

– Vi fick inte yttra oss och hade ingen chans att försvara oss. Det ser jag som ett rättsövergrepp. Vi anser också att veterinären har missbrukat djurskyddslagen.

Veterinären som anmälde vill inte uttala sig, men länsveterinär Karina Burlin säger om sitt beslut:

– I det här fallet, när två veterinärer säger så, kände jag att jag hade ordentligt i ryggen. Det här djuret ska inte fortsätta lida.

Publisert: