Nyheter

Årets julklapp: En matkasse

Av: 

Susanna Vidlund

TT

NYHETER

Vill du ha en matkasse i julklapp?

Det är årets julklapp, i alla fall om man ska tro HUI Research.

– Det är en nyhet, den säljer bra och den speglar den tid vi lever i. Matkassen gör att vi kommer bort från falukorvsträsket, säger Emma Hernell som är analytiker på HUI Research.

Hjälp med det praktiska.
Hjälp med det praktiska.

De färdigpackade matkassarna har fått sitt riktiga genombrott i år och har visat sig vara vägen ut på nätet för livsmedelshandeln som tidigare inte har lyckats få fart på e-handeln, skriver HUI i sin motivering.

Årets julklapp ska uppfylla minst ett av tre kriterier som HUI har satt upp. Matkassen uppfyller alla tre kriterier:

Produkten skall vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året.
Produkten skall representera den tid vi lever i.
Produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.

Planering och recept

Förutom ingredienser i matkassen, ingår en middagsplanering och recept i de färdigpackade matkassarna som levereras hem till dörren. Upplägget hjälper stressade hushåll med det så omtalade vardagspusslet, enligt HUI Research.

– Konsumenterna är beredda att betala den extra kostnaden för att få maten ihopplockad och hemkörd. Under 2010 växte omsättningen för de här företag med 40 procent. Det är den kategori i detaljhandeln som växer allra snabbast just nu, säger Emma Hernell vid HUI Research.

Många leverantörer

En rad företag erbjuder numera hemleverans av matkassar. Man kan välja bland annat Tastelines matkasse, Linas Matkasse, Monika Ahlbergs matkasse, Mathems familjekasse, Gomiddags GI-kasse, Middagsfrids matkasse, Vegetariska kassen samt ICA – inspiration och Middagsfrid.

Dock levereras inte maten till alla platser till Sverige. Hur stor täckningen är, beror på företaget.

Priset varierar

Priset varierar något. Linas matkasse som beräknas räcka till fem middagar för fyra personer, kostar 749 kronor. Det kan jämföras med Tastelines som även den räcker till fem middagar för fyra personer och som kostar 799 kronor.

Den som vill lyxa till det kan även få vin hemlevererat tillsammans med lyxigare matvaror. Men priset blir därefter och varierar mellan 1190 och 1390 kronor.

Skapades 1988

Det HUI Research, tidigare Handelns utredningsinstitut, som för 24:e året i rad avslöjar vad som blir årets julklapp.

När HUI skapade "årets julklapp" 1988 ville man lätta upp en trist marknadsrapport. Först ut var bakmaskinen som årets julklapp.

Sedan dess har bland annat spikmatta, gps-navigator, videokamera, wokpanna, cd-spelare, tv-spel, parfym, mössa, kokbok, pokerset, platt-tv och mobiltelefon kammat hem titeln.

Onödiga julklappar

Den mest onödiga har varit det elektroniska husdjuret, enligt en Sifo-undersökning från hjälporganisationen Action Aid som tillfrågat 1 000 svenskar. Minns någon tamaguchin? 62 procent tycker att en sådan i julklappssäcken (årets julklapp 1997) har varit mest onödig. Spikmattan (2009) sågas av 13 procent, följt av bakmaskinen (11 procent) som var årets julklapp 1988.

På Action Aid hoppas man i stället att det varje år ska bli geten som blir utsedd – eller andra alternativa julklappar mot fattigdom.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter