”Det var roligt, kompisar”

avMartin Ekelund, Nina Svanberg, Robin Lorentz Allard

18-åringen uppdaterade Facebook innan vansinnesdådet i Finland

18-åringen drack en öl med kompisarna, uppdaterade Facebook och tog sedan med en älgstudsare upp på taket på en pub i finska Hyvinge.

Två unga människor ­dödades och sju skadades av hans skottsalvor.

I förhören visar han ­ingen ånger.

– Han såg helt normal ut, säger Patrik som träffade skytten kort efter van­sinnesdådet.

Det var vid tvåtiden natten till i går som skotten började slå ner i folksamlingen utanför klubben Level-5 och puben Amarillo i ­Hyvinge, fem mil norr om Helsingfors.

– Jag hörde första skottet och sprang fram till fönstret och såg hur en pojke och flicka stod vid hörnet och rökte. Plötsligt föll pojken ihop, berättar en man som bor i en närliggande byggnad.

”Det var panik”

Inne på nöjesställena utbröt panik.

– Folk sa att vi var tvungna att gå ner. Jag försökte gå ut, men polisen sa att jag inte kunde. Det var panik. Tjejerna grät och killarna försökte trösta dem, säger Teaa ­Suoranta som firade sin 18-årsdag på klubben.

Uppe på taket på byggnaden mitt emot låg en 18-årig man beväpnad med en älgstudsare med kaliber .308 och ett salongsgevär, som enligt uppgift ska ha varit utrustat med ljuddämpare.

Tidigare på kvällen hade han träffat ett flertal av sina vänner. De satt hemma och drack öl och gick sedan ­vidare till puben Terrassen.

– Vi har pratat med tio ­personer som han träffade dagen innan. Allt pekar på att han hade normala planer. Men något hände fem timmar före skjutningen, säger Mika Ihaksinen, som leder polisens utredning.

Tog kamouflagekläder

18-åringen hann dricka en öl på restaurangen innan han hamnade i gräl med sina kompisar.

– De är normala 18-åringar som dricker öl. Det verkar inte vara något som skulle kunna orsaka något sådant här, säger Ihaksinen.

Men efteråt lämnade 18-åringen puben. Han gick hem till en släkting och ­hämtade tre gevär ur ett låst ­vapenskåp. En älgstudsare gömde han utanför huset, de två andra tog han med sig. Innan han gick hemifrån tog han på sig sina kamouflagekläder.

”Det var roligt”

Och en timme innan det första skottet avlossades från taket på restaurang Zoom uppdaterade han ­Facebook:

”Det var roligt, kompisar”, skrev han.

18-åringen hann avlossa runt 20 skott innan en kvinnlig polis anlände till platsen. Trots att hon, enligt tidningen Helsingin Sanomat, bar en skottsäker väst träffades hon i magen.

En 18-årig kvinna dog ­direkt på platsen och en 19-årig man skadades så allvarligt att han senare avled på sjukhuset. Sju andra ­skadades.

– Själv säger 18-åringen att det var när han träffade polisen som han slutade skjuta och flydde, säger Mika Ihaksinen.

Patrik, vän till den mördade 18-åriga flickan, hade hört om skjutningen och var på väg tillbaka till ­Hyvinge från Helsingfors i bil när han fick syn på 18-åringen.

– Jag såg honom promenera längs gatan i en svart t-shirt med kamouflagebyxor och rakad skalle. Han såg normal ut, han gick som en vanlig person, säger han.

Patrik ringde polisen direkt.

18-åringen greps cirka två kilometer från brottsplatsen. På sig hade han mängder med oanvänd ammunition.

Han förhördes i går och erkände då att det var han som sköt. Enligt polisen har hans offer troligtvis valts ut slumpmässigt. Men på Facebook är han vän med den 19-åring han misstänks ha mördat.

Beundrar prickskytt

På internet har 18-åringen också uttryckt sin beundran för den finske prickskytten Simo Häyhä, som sägs ha ­dödat 500 personer under finska vinterkriget. Han stöttar också det nationalistiska partiet Sannfinnländarna.

Hans största hobby är enligt polisen organiserade krigslekar med luftvapen.

I förhören har han än så länge inte gett någon förklaring till sitt handlande. Eller visat någon ånger.

– Vi har inte gått så långt in på det än, men han har ­inte uttryckt något sådant självmant, säger Ihaksinen.