Här träffas Silvia och prins Charles

avMattias Sandberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: scanpix

Här tar Silvia emot prins Charles och Camilla.

De brittiska kungligheterna ska bo på Slottet - och drottningen har sett fram emot besöket länge.

- Vi står varandra väldigt nära och jag och kungen glädjer oss mycket, säger Silvia.

I dag vid lunchtid landade prins Charles och hans hustru Camilla i Sverige.

Besöket, som ingår i en rundresa till de skandinaviska länderna, äger rum med anledning av att det är 60 år sedan drottning Elizabeth II tillträdde den brittiska ­tronen.

På Arlanda togs paret emot av prins Carl Philip - och ute på flygplatsen tittade de även på ett Jas Gripen-plan och fick en orientering om den svenska insatsen i Libyen.

Efter det åkte kungligheterna in till Kungliga Slottet, där de välkomnades av Silvia.

Aftonbladet pratade med drottningen inför prins Charles och Camillas ankomst till Sverige. Silvia berättade att hon har sett fram emot besöket länge.

– Det är mycket trevligt ­eftersom prins Charles ­tyvärr inte haft möjlighet att komma hit tidigare ­under min tid. Även om han så klart har ­varit i Sverige förut. Men vi har ju en väldigt nära kontakt med den engelska kungafamiljen så vi glädjer oss mycket över deras besök.

På vilket sätt är ni nära?

– Kungens farmor Margareta var ju drottning Viktorias barnbarn. Så nu har vi gjort en liten utställning med Margaretas brev och böcker. Och det finns många band till den engelska kungafamiljen, även på kungens mammas sida. Det är många som ­inte tänker på det, men vi står varandra väldigt nära.

I eftermiddag fortsätter de engelska kungligheterna med att besöka Fryshuset, tillsammans med bland andra statsminister Fredrik Reinfeldt.

Och på kvällen är det en mottagning på den engelska ambassadörens residens.

Under fredagen besöker Silvia och Camilla en internationell skola i Djursholm och en förskola i Solna, medan kungen och prins Charles åker till Stockholm Resilience Center vid universitetet.

Efter lunch på Slottet åker sedan alla vidare för att titta på S:t Eriksområdet.

– Programmet i Sverige speglar prins Charles stora intresse för hållbar utveckling, integration och klimat, säger Paul Johnston, Storbritanniens ambassadör i Stockholm.

Det här är prins Charles första officiella besök i Sverige. Han och Camilla kommer att bo på Slottet och på fredag kvälls bjuds de in till en privat middag ute på Drottningholm.

Enligt Silvia kan det bli aktuellt med ett möte med Estelle.

Kommer Estelle att få träffa prins Charles?

– Ja, det ska vi nog kunna ordna, sa Silvia och skrattade när Aftonbladet träffade henne under onsdagen. 

Om man vill se de brittiska kungligheterna under deras Sverigebesök är det till bästa tillfället utanför Vasamuseet vid elvatiden på lördag förmiddag.

Efter det åker de till Saltå kvarn i Järna tillsammans med kungaparet. Därefter flyger prins Charles och Camilla från Skavsta vidare mot Köpenhamn.

Publicerad: