FP: Miljarder till elitforskning och infrastruktur

Jan Björklund i Göteborg i dag.
Jan Björklund i Göteborg i dag.

Miljardsatsningar på elitforskning och snabbtåg, sänkt bolagsskatt och slopad värnskatt.

Det föreslog Folkpartiledaren Jan Björklund i sitt sommartal i Göteborg i dag.

– De resurser vi tillför bör gå till eliten. Det är de som åstadkommer de stora forskningsgenombrotten och resultaten, sa den vice statsministern.

Forskning och järnvägar stod i fokus när Jan Björklund (FP) höll sitt sommartal på Norra Älvstranden i Göteborg i dag.

Folkpartiledaren sa att Sveriges forskningspolitik präglats av ett socialdemokratiskt jantetänkande som han nu vill se ett slut på, genom att satsa ”mycket stora resurser” på de mest framgångsrika forskarna.

– Det är som med idrott, du har väldigt många idrottsmän, men det är bara några få som tar medalj i OS, sa han.

Vill sänka bolagsskatten

Dessutom sa Björklund att han vill sänka bolagsskatten, på sikt med så mycket som fem procentenheter.

När regeringen gick ut med ett liknande förslag i våras dömdes det ut som verkningslöst av Svenskt Näringsliv. Men Jan Björklund står fast vid sin tro att sänkt bolagsskatt kommer att skapa nya jobb.

– Näringslivet kritiserade framför allt sättet att finansiera det. Vissa har varit skeptiska mot att vi ska stoppa de så kallade skattesnurrorna som vi sett i bland annat vårdbolagen. Men de ska täppas till, det skapar intäkter för staten när man inte längre kan fly med de här pengarna, sa han.

Björklund vill också se en satsning på snabbtåg som kan köra i upp till 250 km/h på det nuvarande järnvägsnätet, som han vill lägga stora pengar på att renovera.

Dags för initiativ

Den 24 augusti träffas regeringen på sörmländska Harpsund för budgetförhandlingar.

– Nu i höstbudgeten är det hög tid att göra några strategiska framtidsinvesteringar. Det är dags att initiativ, sa Björklund.

Annie Lööf kritiserade Alliansen för idébrist i sitt tal i Almedalen. Har det fått några efterverkningar för det politiska samarbetet?

– Vi har ju haft semester och inte haft tid att prata om de där utspelen. Men regeringen har styrt i sex år, och det är klart att man behöver ladda om på nytt inför nästa val. Så är det.

Publisert: