375 miljoner brända – ingen vet vad det gett

Fler frågetecken kring Annie Lööfs departement

Tillväxtverket har lagt 375 miljoner kronor på kvinnligt företagande.

Men ingen kan säga vad pengarna haft för effekt, avslöjar Svenska Dagbladet.

– Vet vi inte vem som deltog så kan vi heller inte utvärdera resultatet, säger analytikern Barbro Widerstedt till tidningen.

Den största ekonomiska satsningen för den kritiserade myndigheten Tillväxtverket är projekt för kvinnligt företagande.

Mellan 2007 och 2014 lägger regeringen via verket delat ut 375 miljoner kronor på projekten – utan att veta vad det ger, skriver Svenska Dagbladet.

Deltagarna okända

Verket har fördelat pengar till länsstyrelser och regioner – men har inte något fungerande system för uppföljning. Vilka som deltagit i projekten framkommer inte i Tillväxtverkets egna enkäter – bara att deltagarna varit nöjda.

I maj i fjol larmades regeringen om att ingen vet om miljonerna överhuvudtaget ger något, via en rapport från Tillväxtanalys.

– Man satsar pengar och vill nå ut, men man har inte ens så pass koll att det går att följa upp om tjänsten haft något värde för mottagaren.  Vet vi inte vem som deltog så kan vi heller inte utvärdera resultatet. Vi kan ju inte gissa oss fram, säger Barbro Widerstedt, analytiker som skrev rapporten till regeringen, till Svenska Dagbladet.

Felaktiga listor

Annie Lööf har tidigare framhållit att 27 000 kvinnor deltagit i projekten, men i en konsultrapport visar sig flera deltagarnamn inte stämma på listorna som finns.

Flera har också hört av sig och meddelat att de aldrig deltagit i projekten, trots att de angivits som deltagare.

Tillväxtverket erkänner att summan 27 000 inte handlar om enskilda kvinnor, utan att det i flera fall kan handla om samma person som deltagit i flera projekt.

Publisert: