"Vi nallebombar Brunnbergs hus"

1 av 5
NYHETER

Filmen som cirkulerar på nätet visar en nallebombning av Ulf Brunnbergs hus.

– Det är ett svar på hans uttalanden om feminism, säger gruppen "Oinskränkta vita mäns" företrädare.

– Folk tycker som jag, svarar Ulf Brunnberg.

Förra veckan väckte skådespelaren Ulf Brunnberg stor uppmärksamhet med ett uttalande i tidningen Slitz. Han ansåg i intervjun att mordet på en kvinnlig häktesvakt i Flemingsberg var feminismens fel.

Flyger över Lidingö

En video cirkulerar nu på Youtube, där avsändarna "Fatfurry Flyers" hävdar att de nallebombar Ulf Brunnbergs hus på Lidingö.

Nallarna har bland annat budskapen "Jag är tjej men ändå stark som en björn", och "Kompetens sitter inte i skrevet".

Aftonbladet får kontakt med en man från organisationen "Oinskränkta vita män", som säger sig stå bakom aktionen.

– Vi gör det som ett svar på flera av Ulf Brunnbergs uttalanden. Framför allt mot att häktesmordet i våras var en konsekvens av feminismen. Det är fel på två sätt: Dels att säkerheten på häktet inte ska hänga på att de anställda är bra på att slåss. Dels att man inte kan kategorisera individer utifrån kön på det viset. Hindrar man kvinnor från att ta vissa jobb för att "kvinnor är svaga", så sorterar man folk på felaktiga grunder, säger han.

"Hoppas han blev glad"

– Vi tror och hoppas att han nåtts av våra budskap och ser saker och ting på ett mer nyanserat sätt i framtiden. Plus att han blev glad.

Mannen vill vara anonym, av rädsla för repressalier.

Kan ni bekräfta att ni verkligen genomförde nallebombningen?

– Vi kan bekräfta att vi flugit och att filmen är inspelad ovanför Ulf Brunnbergs hus. Vi kan däremot inte bekräfta att hans hus har träffats av nallar.

Men ni släppte ner nallar över huset?

– Det kan vi inte bekräfta officiellt. Det vore ju antagligen olagligt.

Brunnberg: "Bryr mig inte"

Ulf Brunnberg själv säger sig inte ha noterat några nallar.

– Jag har inte märkt något av det. Nej, säger han till Aftonbladet.

Om det är sant, vad tycker du om aktionen?

– Det finns ingen anledning att spekulera i det eftersom det är inte sant. Det finns så många tokiga människor ute på nätet och jag vill

inte kommentera det. Det har varit ett sjukt mediadrev mot mig men merparten av de kommentarer jag får från folk är positiva. Folk tycker

som jag.

Du ångrar inget uttalande då?

– Jag har sagt vad jag tycker, det står jag för. Ingen konstigt i det. Vad är det som är så revolutionerande i att kvinnor inte är lika

kraftiga som män?

Vill du se videon på det som påstås vara nallebombningen?

- Nej jag är inte intresserad. Jag bryr mig inte.

Nallar hos grannarna

Men en granne till Ulf Brunnberg i Rävviken på Lidingö har hittat en av nallarna i sin trädgård.

Nallen är en mjukisanka med rödvit fallskärm, och en lapp om halsen: "Vad tror du är det bästa vapnet Uffe? En snopp eller en batong?".

– Vi förstod att det var till vår granne Ulf Brunnberg som skapat debatt de senaste dagarna om kvinnor som jobbar inom kriminalvård eller i polisväsendet. Jag tänkte att någon råkade ta fel på tomt men idag fick jag reda på hur det har gått till. De har alltså flugit över vårt område och släppt nallar mycket mer komplicerat än jag kunde föreställa mig. Enormt bra humor och vilket jobb de lagt ner, skriver grannen på sin blogg.