Sony Mobile varslar 650 personer i Lund

Foto: SCANPIX
Cirka 3 000 anställda vid Sony Mobile i Lund samlades i dag för informationsmötet. Omkring 650 personer varslas om uppsägning.
NYHETER

Beskedet i dag: 650 jobb försvinner och ett par hundra inhyrda konsulter får gå från Sony Mobile.

Samtidigt kommer huvudkontoret att flyttas från Lund till Tokyo.

Det har spekulerats om nedskärningar under en tid, men ledningen har inte velat kommentera uppgifterna.

Minskar med 1 000

I morse samlades de runt 3 000 anställda vid Sony Mobiles anläggning i Lund för ett informationsmöte om företagets framtidsplaner.

Omkring 650 personer varslas om uppsägning, dessutom kommer antalet konsulter att minska. Av företags 3 000 anställda är i dag 600 inhyrda konsulter.

Totalt kommer personalstyrkan att minska med runt 1 000 personer inklusive konsulter och personalneddragningarna ska genomföras fram till slutet av mars 2014.

Alf Johansson, platschef för Sony Mobile i Lund, säger dock till TT att det ännu är för tidigt att ge besked om hur konsulterna berörs. Det enda som står klart är att de kommer att beröras, besked lämnas senare.

Finns beredskap

Sydsvenskan har tidigare kunnat berätta om företagets planer på att flytta utvecklingen av nya modeller till Japan och bara behålla mjukvaruutvecklingen i Skåne.

Enligt ett pressmeddelande påverkar förändringarna av Sony Mobile Communications globala struktur företagets anläggningar i Tokyo, Lund och Peking.

I oktober kommer huvudkontoret att flyttas från Lund till Japan. Trots det menar företaget att Lund kommer fortsätta att vara en strategiskt viktig plats för Sony Mobile.

Sydsvenskan skriver att det både i Stadshuset i Lund, på arbetsförmedlingen, i Regionhuset och på det offentligt ägda affärsrådgivningsföretaget Teknopol finns beredskap för att anställda och näringslivet kan komma att behöva stöd.

Tror det finns nya jobb

Lene Eriksson, styrelseledamot i Unionen på Sony Mobile, tror att det ska gå att finna nya jobb för dem som varslas.

– Det känns tufft, men många vittnar om att externa intressenter är i stort behov av ingenjörer så jag tror att det kommer att bli en lösning för alla. Det här ska inte hastas fram, säger hon till TT.

Hon säger att det nästan känns som en lättnad att företaget kommit med ett besked. Hon sitter som arbetstagarrepresentant i Sony Mobiles styrelse.

– Personalen har känt på sig att det inte bär. Resultaten är bara röda siffror och de anställda märker att projekten flyttar både till Tokyo och Beijing, säger hon.

En tredjedel av dem som berörs av varslet hör till Unionen.