Forskare chockas över solens form

Foto: Väldigt, väldigt rund.
NYHETER

I femtio år har forskare specialstuderat solen form – nya avancerade mätningar chockar nu forskarvärlden.

Anledningen: solen är fruktansvärt rund.

Vår roterande sol borde enligt vedertagen fysik vara något tillplattad eftersom den inte har någon fast yta. Under de senaste 50 åren har forskarna varit relativt övertygade om denna teori och specialstuderat tillplattningen med synnerligen avancerad utrustning.

De senaste mätningarna – från en av Nasas satelliter som skickats ut i syfte att studera solen – kan nu ha vänt upp och ner på hela teorin.

Det rundaste som någonsin uppmätts

En forskargrupp från toppuniversitet världen över har kommit fram till att solen i princip är det rundaste föremålet som någonsin har uppmätts. För att förstå hur rund solen verkligen är jämför forskarna med en badboll som är så rund att det bara skulle skilja mindre än ett hårstrå mellan den bredaste och den smalaste diametern, skriver Institutet för astronomi vid universitetet i Hawaii i ett pressmeddelande.

Totalt oföränderlig

Forskargruppens ledare Jeff Kuhn förklarar den spektakulära upptäckten med att solen inte varierar i takt med dess 11-åriga cykler.

– I åratal har vi trott att våra mätningar visar att solen varierar, men det här nya resultatet visar på något helt annat. Medan i princip allt annat med solen förändras under dess 11-åriga cykler gör inte formen det, säger Kuhn.